KOSGEB, kurumsallaşmaya geçiş ve markalaşmayla ilgili kasım ayı sonuna kadar proje hazırlayıp sunan Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmelere (KOBİ) 150 bin TL’ye varan hibeler sunuyor.
KOSGEB Ordu İl Müdürlüğü KOBİ Uzman Yardımcısı Cem Kalaycı, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin genellikle aile işletmesi olarak kurulduğunu ve maalesef kısa ömürlü olduğunu, bunun nedeninin ise büyük ölçüde kurumsallaşamamak olduğunu belirtti.
Kalaycı, “Doğru marka ve mesajlarla pazara çıkan, markasını koruyan ve iyi pazarlayan KOBİ’ler, rakiplerinin önüne geçerek büyük bir avantaj sağlıyor. Hazırladığımız iki destek programıyla, KOBİ’lerimizin kurumsallaşma ve markalaşma çalışmalarına katkı vermeyi hedefliyoruz” dedi.
Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda KOBİ’lere, KOSGEB destekleri anlatıldı.
Devletine yatırımları gücü yettiğince desteklediğini belirten Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor, “Türkiye gelişmekte olan bir ülke, devletin ciddi ölçüde desteklerine ihtiyacımız var. Yeni işe başlayan insandan başlamak üzere, işini geliştirmek isteyen insanların da buna ihtiyacı var.” dedi.
Seminerde KOBİ’lere kurumsallaşmaya geçiş ve markalaşma sürecinde KOSGEB destekleri olduğunu belirten KOSGEB Ordu İl Müdürlüğü KOBİ Uzman Yardımcısı Cem Kalaycı şu bilgiyi verdi:
– Kurumsallaşma düzeyi yüksek olan işletmeler kazanıyor –
“Başkanlığımız kurumsallaşmaya geçiş ve markalaşma ile ilgili KOBİ’lerde kurumsallaşmanın geliştirilmesi ve markalaşma geçiş çağrısına çıktı. Günümüzde giderek artan rekabet koşullarında kurumsallaşma düzeyi yüksek olan işletmeler savaşı kazanmakta, düzeyi düşük olan işletmeler ise piyasadan silinmektedir. Kurumsallaşma olgusu küçük veya büyük tüm işletmeler için bir şart olarak kendini kabul ettirmektedir. Kurumlaşma işletmelerin çevreye nasıl ayak uyduracaklarını gösterirken, aynı zamanda işletmelerde sistemli bir yapı ortaya koyuyor. İşletmenin kişilerden bağımsız olarak kurallara, standartlara, yönetim ilkelerine sahip olması, gelişmelere uygun örgütsel yapının oluşturulması ile diğer işletmelerden farklı bir kimliğe bürünmesi.
– Aile işletmelerinin ömürleri kısa oluyor –
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimiz genellikle aile işletmesi olarak kuruluyor ve maalesef ömürleri kısa oluyor. Bunun nedeni ise büyük ölçüde kurumsallaşamamak. Ayrıca, günümüzün tasarım odaklı rekabet anlayışı dikkate alındığında tüketici etkisi, mal ve hizmetlerin dünya pazarına ve yerel pazarlara markalanarak sunulması zorunluluk haline geldi. Doğru marka ve mesajlarla pazara çıkan, markasını koruyan ve iyi pazarlayan KOBİ’ler, rakiplerinin önüne geçerek büyük bir avantaj sağlıyor. Hazırladığımız kurumsallaşmanın geliştirilmesi ve markalaşmaya geçiş olmak üzere iki destek programıyla, KOBİ’lerimizin kurumsallaşma ve markalaşma çalışmalarına katkı vermeyi hedefliyoruz.”
– Başvuru kriterleri –
“KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı, aktif durumda olan ve Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsündeki işletmelerin proje başvurusu yapmaları esastır. Proje Teklif Çağrısına çıkılan konuların özelliği dikkate alındığında ön değerlendirme sisteminde Bilanço ve Gelir Tablosu verilerine ihtiyaç duyulduğundan; Kurumlar Vergisi Beyannamesi veren işletmelerin yanı sıra gerçek usulde gelir vergisine tabi, bilanço esasına göre defter tutan şahıs işletmeleri de başvuru yapabilecektir. 2012-2013-2014 yıllarında faaliyette olmayan, yeni kurulan, yalnızca 2013-2014 yılı verileri ve/veya 2014 yılı verisi olan işletmeler de proje başvurusu yapabilecektir. Bu işletmeler için proje başvuru formunda hangi yılın verisi doldurulmuş ise başvuru formunun ekinde de o yıla ait dokümanların temin edilmesi gerekmektedir.”