METROPOLHABER
– “AYAK TABAN SİĞİLLERİ VİRÜS KAYNAKLI OLMASI NEDENİYLE BULAŞICIDIR”
– “BU HASTALIĞIN TEDAVİ GECİKTİKÇE TEDAVİSİ GÜÇLEŞİR”
Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özlem Karadağ Köse, ayağın çeşitli bölgelerinde çıkan, çoğu zaman ağrı yapan, genellikle, irili ufaklı lezyonlar şeklinde baş gösteren kabarıklıklar olarak tarif edilen ayak taban siğillerinin tedavisi yapılmadığı takdirde zaman geçtikçe tedavinin daha da güçleşeceğine dikkat çekti.
Ayak tabanındaki siğillerin sık olarak görülebileceğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özlem Karadağ Köse, siğillerin HPV denilen virüsün bazı alt tiplerine bağlı olarak geliştiğini, bu tür lezyonların özellikle çeşitli hastalıklar veya kullanılan ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde görüldüğünü belirtti.
“SİĞİLLER BULAŞICIDIR”
Ayak taban siğillerinin virüs kaynaklı olması nedeni ile bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Köse, “Özellikle ortak kullanılan alanlar ve eşyalar aracılığı ile bulaşırlar. Ellendiğinde ise ağrı ve acı hassasiyeti gösterebilirler. Özellikle yürürken bu bölgelerde şiddetli ağrı şikayeti olabilir. Bu siğillerin bazıları çok ağrılı olduklarından, yürümeyi bile engelleyen duruma gelebilirler” dedi.
“TEDAVİ GECİKTİKÇE TEDAVİ GÜÇLEŞİR”
Tedavisi yapılmayan ayak tabanı siğillerinde, zaman geçtikçe tedavinin daha da güçleşeceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özlem Karadağ Köse, şu bilgileri verdi: “Ayak tabanı siğillerinin tedavisinde en sık kullanılan yöntemler kriyoterapi, salisilik asit veya laktik asit içeren kremler, podofilin, koterizasyon veya lazer tedavileridir. En çok kullanılan tedavi yöntemlerinden olan kriyoterapi tekrarlayan seanslar halinde 2-4 hafta aralıklarla uygulanır. Dirençli lezyonlarda imikimod içeren krem de haftada 3-5 kez kullanılmak üzere tedaviye eklenebilir. Tedavinin seçimi kadar kişinin bağışıklığının cevabı da tedavi başarısını etkiler. Kimi hastalarda tek seans ile tedavi sağlanırken bazılarında tekrarlayan ve uzun süren tedaviler gerekebilir.”