İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. Tedes Mağdurlarına Müjde;

Tedes Mağdurlarına Müjde;

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

485847Avukat Lütfi Keskin, aynı yol üzerinde 2 veya 3 defa farklı radarlardan ceza yemiş sürücülerin cezalarının teke düşürülmesi noktasında iptal ettirdiği mahkeme kararlarının olduğunu, bu nedenle sürücülerin TEDES projesinde aynı yol üzerinde yedikleri cezalara itiraz etmeleri gerektiğini söyledi.

 

Ordu’da pilot bölge olarak 18 Kasım 2015 tarihinde Ordu İl Emniyet Müdürlüğü tarafından faaliyete geçirilen TEDES projesi kapsamında, Karadeniz Sahil Yolu’nda bir ayda 100 bine yakın sürücünün radara girmesi büyük tepkilere neden oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Av. Lütfi Keskin, vatandaşların cezalara itiraz etmelerini istedi.

TEDES projesinin pilot bölge olarak Ordu ve Uşak illerine kurulduğunu belirten Av. Lütfi Keskin, “Bu cihazlarla ilgili son zamanlarda çok fazla şikayet alınıyor. Aynı anda Samsun’da oturan Rizeli vatandaşımız 10 dakika arayla 7 tane ceza kesildiğinden bahsediyor. Bu cezaların tamamı hukuka aykırı özellikler. Çünkü devlet tuzak kuramaz. Şehir içersinde hız tahditleri genelgelerle düzenlenemez. UKOME kararları yönetmeliklere aykırı olamaz. Bu tespitlerimizi kamuoyu ile paylaşmak üzere bir açıklama gereği duyduk. Çünkü vatandaşlarımız çok büyük bir sıkıntı içersinde” dedi.

“CEZALAR HUKUKA UYGUN DEĞİL”
Sürücülerin aynı yol üzerinde yedikleri cezalara itiraz etmeleri gerektiğini ifade eden Keskin, “Ben Sulh Ceza Mahkemesinden hız tahdidi ile ilgili başvurulduğu takdirde vatandaşların cezasının birden fazlasının iptal edilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle vatandaşları mutlaka acilen itiraz etmeye davet ediyorum. Cezaları asla ödemesinler. Bunun dışında pilot bölge olarak seçilen yerlerde hız tahdidi ile ilgili uyarılarında bulunması gerekiyor. Ancak bölünmüş yollarda şehir içinde bile olsa 80 kilometrenin altına hız tahdit inmemesi gerekiyor ama duyuyoruz ki, 72 ve 71 kilometrelerle insanlara üçüncü kademeden ceza yazıldığını öğrendik. Bu cezaların tamamının iptal edilmesi gerekir, hukuka uygun değildir. Benzeri olarak benim iptal ettirdiklerim var ama hız tahdidinden değil. Bir konuda aynı yol üzerinde 2 veya 3 defa farklı radarlara rastlamış insanların cezalarının teke düşürülmesi noktasında iptal ettirdiğim mahkeme kararları var. Yine şehir içersinde park yeri ile ilgili iptal edilen çok fazla ceza var. Fahri müfettişlerin bu konuda yaptırdıkları tespitlerle ilgili iptal edilen cezalar var. Ama son dönemlerde bakıyoruz ki, bunlar insan haklarına aykırı, devletin devlet olma vasfını çiğnemesine yönelik hak ihlalleriyle ilgili ceza kesmesini doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

“KOMİSYON ALDIKLARI KANAATİ VAR”
Ordu’da TEDES projesi kapsamında kesilen ceza paralarının projeyi yapan firma, devlet ve Ordu Büyükşehir Belediyesi arasında pay edildiği yönünde bir iddia olduğunu söyleyen Keskin, “Bu konuda bir de çok önemli gördüğüm bir husus var. O da, bu fotoğraflı hız tespit mekanizmasını üreten firmaların belediyelerle ortak çalışması ve bu konuda da yüzde 50’sinin belediyelere, yüzde 25’inin devlete, diğer yüzde 25’inin de o cihazı kuran firmanın geliri paylaştığına yönelik halkta yaygın bir kanaat var. Bu kanatın ne derece doğru olduğunu bilmiyorum ama eğer bu doğru ise o zaman çok daha vahim bir sonuç ortaya çıkıyor ki, vatandaş devletin tuzağına düşürülerek geliri elde ediliyor ve ondan kazanç sağlanıyor. Bu çok daha kötü bir şey. Trafik ekiplerinin kestiği cezalardan komisyon aldıkları bir kanaat var. Tıpkı, camilere yardım toplayan din görevlilerin yüzde 25 komisyon aldığı iddiası gibi. Bunu diyanete sorduk ve doğru olduğunu söyledi. Kaçakçılıkta yakalanan malın yüzde 50’sini kaçakçılığı yakalayan devlet memurlarına verilmesi ile ilgili yönetmelik var. Ama bu trafik ile ilgili böyle bir yönetmelik yok. Bunu genelgeyle yönetmeliğe aykırı olarak yapamazlar. Yönetmelikler, kanunlara aykırı olamaz. Genelgeler de yönetmeliklere aykırı olamaz. Bu bir hukuk kuralıdır. Bu hukuk kuralının ihlali başka bir anlamda hukuksuzluğa yol açar” şeklinde konuştu.

Tedes Mağdurlarına Müjde;
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi