METROPOLHABER
Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, dünya fındık üretiminin yüzde 75, ihracatının yüzde 70’ini elinde bulunduran Türkiye’de fındık bahçelerinin giderek verimsizleştiğini, buna karşılık birçok ülkede fındık üretiminin giderek arttığını söyledi.
KFMİB Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, Türkiye’nin fındık üretiminde 1. standart bölge olarak bilinen Ordu, Giresun, Trabzon illerinde fındık bahçelerinin yaşlandığını ve verimlerinin giderek düştüğünü belirtti. Söz konusu illerde 100 yıllık fındık bahçelerinin bulunduğunu ve bunların yenilenmediğini vurgulayan Gürsoy, “Bu illerdeki yaşlanan fındık bahçelerinde verim o kadar düştü ki, dekara 60 ile 80 kilo verim alıyoruz. İtalya, İspanya, Azerbaycan, Gürcistan ABD ve diğer ülkelerde ise dekar başına 150-200 kilogram ürün alınıyor. Bizim buradaki bahçelerimiz çok yaşlandı ve mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Ayrıca coğrafyamız çok engebeli olduğu için gübreleme, ilaçlama ve budama hakkıyla yapılmamaktadır. Bu da verim düşüklüğünden kaynaklanan birim maliyetin artmasına neden oluyor” dedi.
“DÜNYADA FINDIK ÜRETİMİ ARTIYOR”
Dünyada fındık üreten ve ihraç eden ülkelerin dışında Avustralya, Güney Afrika hatta Bosna Hersek’te, Bulgaristan’da fındık yetiştirildiğini kaydeden Gürsoy, “Bunlar test bahçeleri ama yarın öbür gün tutarsa buralara fındık dikilecek. Kafkaslar devamlı fındık dikiyor, bizim dışımızdaki fındık bahçesinin artmasını engellememiz için üretimi arttırmamız, birim maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor. Biz hala fındığımızın yüzde 60’ını naturel yüzde 40’ını işlenmiş olarak satıyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşıp 5 milyar dolar döviz getirebilmesi için; artık fındığı fındık olarak satmamalıyız. Fındığı bir ürün içerisinde ara mal olarak satmalıyız. Örneğin çikolata gofret ve draje olarak satmamız lazım” diye konuştu.