Ordu Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle basın açıklaması düzenlendi.
Ünye Adliyesi önünde gerçekleştirilen ve tüm Ordu’da eş zamanlı olarak yapılan basın açıklamasında, kadınların yaşama hakkı için mücadele etmek zorunda bırakıldıkları ve yasal tedbirlerin alınması konularına değinildi.
Ordu Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu üyeleri adına basın açıklamasında bulunan Derya Kalyoncu; “8 Mart’ı; eşitsizliğe, ayrımcılığa, sömürüye karşı durmak, emeğine, bedenine, kimliğine sahip çıkmak; tepkisizliği, boyun eğmişliği aşmak; örgütlenmek, isteklerini dile getirmek için el ele verdikleri gün olarak kutlamaktadır. Bizler ki, Anadolu da kurtuluş mücadelesi vermiş, Ulu Önder Atatürk tarafından birçok dünya kadınından çok daha önce siyasal ve sosyal haklarla taçlandırılmış bir ulusun kadınlarıyız. Ancak bugün geldiğimiz noktada, tüm insanların en doğal hakkı olan yaşam hakkımız için mücadele etmek zorunda bırakılıyoruz. Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi için, ivedilikle, radikal bir takım önlemlerin alınması gerekliliğini yineliyoruz. Ancak bu önlemlerden kastımız sadece kâğıt üzerinde kalan mevzuat değişiklikleri gibi sığ bir beklenti olmayıp, yasalara işlerlik kazandıracak olan toplum eğitimi ve bunun sonucunda da oluşacak toplum bilincidir.
Biz, kızlı erkekli okumayı tahrik sayan, kadın erkek eşitliğini reddeden, kadınların sokağa çıkmasını edepsizlik sayan, dini yanlış yorumlayıp, bir de bunu siyasete alet eden, kadını eve kapatan, eğitim ve gelişimini engelleyen zihniyetlerin değişmediği sürece kadına yönelik her türlü ayrımcılığın önüne geçileceğine inanmıyoruz. Kadını eve kapatarak hiçbir erkeği namuslu hale getiremezsiniz. Bu zihniyetlerden uzaklaşılarak kadın üzerinden yapılan tartışmalardan, kadın üzerinden yapılan siyasi getirim arayışından artık vazgeçilmelidir. Kamu gücünü elinde bulunduranların kadınlar ve hakları üzerinden suni gündem yaratmaları suça eğimli kimselere cesaret vermekten başka bir şey değildir.
Şiddetin Önlenmesi İçin De Yasal Tedbirler Arttırılmalıdır
Artık şiddetin sonuçlarının yanında şiddetin önlenmesi için de yasal tedbirler arttırılmalıdır. Toplumda kadın ve erkek eşitliği temelinde eğitim seferberliği başlatılmalıdır. Karar alma mekanizmalarında kadın temsilci kotası uygulanmak sureti ile kadınlarımızın siyasette ve bürokraside erkeklerle eşit şekilde temsili sağlanmalıdır. Herkesçe de bilindiği gibi şiddetin iki tarafı yoktur. Seyirci kalan her birey şiddete bizzat taraf olur. Bizler TÜBAKKOM kadınları olarak bu şiddet ve ayrımcılığa taraf olmamak adına ve Atatürk’ ün ve O’nun getirdiği Cumhuriyetin bize tanımış olduğu insanca ve eşitçe yaşama hakkını en az erkekler kadar kullanacağımız güne kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, özgürlüklerin kısıtlanmadığı, eşitliğin mutlak olduğu, barış ve huzur içerisinde olan bir Türkiye umuduyla tüm kadınların dünya kadınlar gününü kutlar, kadın haklarımızın temeli olan Laik Cumhuriyetimize, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ e ve onun ilkelerine olan bağlılığımızı yineleriz” dedi.