27 Mart Dünya Tiyatrolar günü nedeni ile Ünye Sanat Tiyatrosunu ziyaret ettik ve günlerini kutladık.Ünye Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kerim Aydemir’e Ünye ve Sanat dediğimizde aldığımız cevap yüzümüzü kızarttı.Halk ve yöneticiler olarak sanatın her dalında sınıfta kaldığımız apaçık ortaya çıktı.
Ünye gibi Ordu’nun vizyonu ve batıya açılan kapısı olan 200 bin kişilik bir şehirde sanat ve kültürel hiç bir eserin olmaması ,buna tiyatro,sinema ve sosyal diğer etkinliklerinde dahil olması, Büyükşehirli bir vatandaş olarak ne kadar ayıp ve acı değil mi ?ey yöneticiler…
Siz Başka Bir Şey Anlatayım mı?
Ne kadar yollar,binalar,saraylar ,köşkler yapın, ibadethaneler yapın,sanatsız o betonlar modern hapishanelerden öte gitmez ve sanat olmadan hiç bir medeniyet ilerleyemezsiniz….
ÜST 2010 YILINDAN BUGÜNE GELDİ
ÜST Genel Sanat Yönetmeni Kerim Aydemir “Tiyatromuz 2010 tarihinde Ünye Sanat Tiyatrosu olarak aktif hale geldi. 2010’dan öncesinde de 2 yıl kadarda aktifti fakat 2010 yılında tam anlamıyla aktifleşti.
Ünye Sanat Tiyatrosu gönüllü arkadaşların bir araya gelmesiyle Hamza Alp tarafından kuruldu. Ben ise Genel Sanat Yönetmeni olarak görev almaktayım. Ünye Sanat Tiyatrosu bünyesinde son olarak Ünye ve çevre ilçelerdeki okullarda “İbiş Mikroba Karşı” adlı çocuk oyunu oynadık.
27 MART BİZLER İÇİN ÜZÜCÜ GEÇTİ
27 Mart Dünya Tiyatro gününü geçmişimize baktığımız zaman ilk defa aktif olmadan, programsız geçirdik. Geçen yıla baktığımız zaman İstanbul Büyükşehir Belediyesinin programına dahil olarak 27 Mart tarihinde Kartal’da “Duvar” adlı oyunumuzu oynuyorduk. Bu yıl ise Dünya Tiyatro Günümüzü sadece tebriklerle geçirdik.
Halk ağzında “Tiyatro akıllı işi değildir” derler, deliye de her gün bayram olduğuna göre bize her gün Dünya Tiyatro Günü. Biz tiyatroyu her gün dolu dolu yaşıyoruz.
KÜLTÜR SİTESİNİN BİR AN ÖNCE YAPILMASINI İSTİYORUZ
Kültür sanat Sitesinin yapılmasını bizde çok istiyoruz. Biz yaklaşık 6 yıldır tiyatroyu Ünyeli hemşerilerimize aşılamaya çalışırken bu şekilde yer sorunu yaşamamız gerçekten fazlasıyla kötü oldu. Tiyatro anlamında Ünyemizde bir hareketlilik mevcuttu. İnsanlar bu hafta tiyatro var mı diye soruları bize yöneltirken yaşadığımız yer sıkıntısı en başta bizi üzdü. Temennimiz Kültür Sitesinin yakın zamanda yapılıp kullanılabilir hale gelmesinde yana. Bu konuda büyüklerimizle diyalog halindeyiz ve çalışmaları bizzat takip ediyoruz.
Ben futboldan gelen biriyim ve tiyatro sahnesiyle futbol sahasını birbirine çok benzetiyorum. Bizim Ünye olarak güzel bir olayı destekleme ve alkışlama gibi iyi bir huyumuz yok. Biz aynı zamanda Ünye’yi temsil etme mantığındayız. Bundan vazgeçme gibi bir huyumuz da yok. Bu nedenle biz bu işi Ünye’de sonuna kadar yapacağız.
SANAT ÜNYE’DE SAHİPSİZ
Büyükşehir Belediyemizin Ordu Karadeniz Tiyatrosu var. Kendi programları dahilinde tiyatrolarını farklı ilçelere götürüyorlar. Büyükşehirle bazı görüşmelerimizde, bizde kendi çabalarımızla ilçelere gittiğimizi belirterek bu konuda bir ayak oluşturmamız gerektiğini belirtmiştik. Aksi takdirde bir ilçeye oyun oynamaya gidiyoruz, ikincisi bir yılı buluyor belki daha fazla. Bu konuyu açığa kavuşturmak için tüm ilçelerde sanatla ilgilenen birimiyle iletişime geçerek hareket edersek her şey daha fazla yolunda gidecektir.
Biz Ünye Sanat Tiyatrosu olarak yaklaşık 2 yıl önce belediye çatısı altından ayrıldık. Fakat öncesinde yine bugünkü gibi kendi çatımız altındaydık. Ben sadece şahsım adına, belediye bünyesine geçtiğimizde sevdiğimiz şey hobimizin işimiz olmasından mutlu olduk. Ben oyunculuğu seviyordum ve bu işten para kazanmaya başladım. Bu beni en mutlu eden şey oldu. Şuan Ünye Sanat Tiyatrosu olarak tek sorunumuz yer ve insanların tiyatroyu unutmaya meyilli olması. Çünkü tiyatro faaliyet olmadıkça unutuluyor. Biz bu sorunlarımızı yönetenlerle ne zaman bir araya gelsek konuşuyoruz. Biz Ünyeyi sanatsal anlamda en iyi şekilde temsil ettiğimize inanıyoruz. Tek ricam verilen sözlerin daha hızlı şekilde yerin getirilmesinden yanadır dedi.”