İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. 450 Yıllık Gelenek Ordu’da Da Yaşatılıyor…

450 Yıllık Gelenek Ordu’da Da Yaşatılıyor…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BAŞKAN YILMAZ; “MAHYALAR GÖRSEL BİR DAVETTİR…”

manset

Ordu Büyükşehir Belediyesi yüzyılların geleneği olan mahyaları bu Ramazanda da hizmete sundu. Ramazan ayının simgesi olan mahyalar vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Osmanlı’da ilk olarak Sultan 1. Ahmet Dönemi’nde Sultanahmet Camii’ne dini sözlerin yazılı olduğu kandillerin asılmasıyla başlayan, yaklaşık 450 yıldır her Ramazan ayında minareleri süsleyen mahya geleneğiyle şehrimiz ayrı bir güzelleşiyor.

YAĞ KANDİLLERİNDEN LED AYDINLATMALARINA UZANAN BİR GELENEK…

Osmanlı Dönemi’nde yağ kandiliyle yapılan mahyalar Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren ampul, son dönemlerde ise led aydınlatmalarla minarelerdeki yerini alıyor. Camilerin gerdanlığı olarak ifade edilen mahyalar, akşam ve imsak vakitleri arasında camilerle birlikte Müslümanların gönüllerini de aydınlatıyor.

yunus_emre-21-214x30041İKİ CAMİYE MAHYA YERLEŞTİRİLDİ…

Ordu Büyükşehir Belediyesi de 450 yıllık mahya geleneğini Ordu’ya taşıyarak, Altınordu ilçesinde ve Gürgentepe ilçesinde 1’er adet olmak üzere toplam 2 camiye mahya yerleştirdi.  Altınordu ilçesi Karşıyaka Mahallesi’nde bulunan Ensar Camii ile Gürgentepe ilçesindeki Merkez Camii’ne yerleştirilen mahyalar vatandaşlardan yoğun ilgi görürken, Başkan Enver Yılmaz mahyaların kurtuluş ayı olarak gönderilen Ramazan ayının bir simgesi olduğunu ve 2 camide bu görsel şöleni sunmaya çalıştıklarını söyledi.

MAHYA, “HAYAT VE CANLILIK” ANLAMINA GELİYOR…

Mahya kelimesinin Arapçada “hayat ve canlılık” anlamına geldiğini ifade eden Başkan Enver Yılmaz, mahyaların camiye asılı olmasının ise “Bu mekanda hayat var, bu mekanda canlılık var. Bu mekanda diriliş var”  manasını taşıdığını söyledi.  Mahyaların insanlara Ramazan-ı şerifi hatırlattığına vurgu yapan Başkan Enver Yılmaz, “Mahyalar canlılığı, diriliği hatırlatıyor. Allah’ın rahmetini aklımıza getiriyor. Mahya bir nevi görsel bir davettir. İnsanları Ramazana ve kurtuluşa çağırıyor. Allah’ın sınırsız sevap verdiği oruca çağırıyor. Mahyalar adeta ‘Karanlıkta Allah’ın evleri böyle aydınlatıldığı gibi gönülleriniz de böyle aydınlansın. Bu ay gönüllerin nurlanacağı ay, günahlardan arınılacak bir mevsim’ şeklinde mesajlar veriyor” dedi.

 

450 Yıllık Gelenek Ordu’da Da Yaşatılıyor…
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi