İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. 5- Haziran DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

5- Haziran DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TEMA Vakfı Ünye Temsilcisi Aynur Zeren Tan, Çevre Haftası nedeniyle mesaj yayınladı.

Birleşmiş Milletler, 1972 yılında   5- Haziran gününü

“Dünya Çevre Günü” ilan etti.

Ülkemizde de 5-11 Haziran haftasını “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutluyoruz.

Yeryüzünde ki 177 ülke bu önemli günü kutlarken her yıl bir ülkede belli başlıklar altında bu yönde çok önemli toplantılar yapılıp tüm ülkelerin uyması beklenen kararlar alınır dünyanın geleceği adına.

Sadece başlıklardan bir tanesini ele alarak yola çıkacak olursak;

– ‘Ozon Ekosistem Restorasyonu’ / Pakistan

Bu ana başlıklar içerisinde “EKOSİSTEM RESTORASYONU”  ise günümüzde tehlikesi hissedilen çevre sorunları için ‘endişe’ etmek yerine ‘harekete geçmek’  gerekliliğini ortaya koymuştur.

2058 yılında “0 karbon” üretimi hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmalara hara vermeden sürdğrülebilirliğinin sağlanmadı gerekmekte çünkü  dünyanın 1 veya 1,5 derecelik ısınması sonucu ortaya çıkan sorunlar varolan “ ekolojik denge” yi bozmakt bu durum sonucunda da dünyayı çok daha fazla orman yangınları, çok fazla sayıda seller, sonuçta kuraklık ve dünyada çölleşme ile uzun cadede yaşanabilecek gıda süregimi sorunları dolayısı ile kıtlık ve açlıklar beklemektedir.

Ekosistem söz konusu olduğunda, ülkemiz için her bölge, her bölgenin farklı bölümleri, vadiler, ovalar, yaylalar, deltalar, dağlar ve dağların farklı yükseltileri her biri ayrı ekosistemdir.

Her ekosistemde ki bilgi örtüleri   Ve hayvan türleri yani fauna ve floraların o rafa ki ekosistemi oluşturmaktadır.

Her ekosistem bir diğerini besler ve tamamlar böylece ulusal, doğal zenginlikler çıkar ortaya.

Her ekosistemde ki kirlilik, kayıp ve  bilinçsiz tüketim tüm dendgelerin bozulmasına neden olurken, toprak, su ve havanın kirlenmesine neden olmakta bu kirlilik atmosferde zararlı güneş ışınlarını düzen hava tabakalarında büyük gedikler açmakta ve giderek kapananayan bu gedikler nedeni ile ısınan haca buzulların aşırı ve hızla erişmesine, aşırı buharlaşmalara. Aşırı yağışlara ve aşırı sıcaklıklar da kuraklık, çölleşme ve kıtlıklara beden olmaktadır.

İşte bu nedenledir ki EKOSİSTEM RESTORASYONU

bu gün dünyanın üstünde durulması gereken en önemli konularındandır.

Ülkemizde topraklarımızın en tarıma uygun kısmı hızla imara açıldığı için kayboluyor, en verimli kısımları erozyona kurban giderek denizlere akıyor.

Yaylalarımızda  meraların (  hayvancılık için otlaklar) yüzde 70 ‘ i bozuk  yetersiz.Ormanlarımızın büyük bölümü hızla yok oluyorken kalmak büyük bölümü de yangınlar ve aşırı tahribat ile tehdit altında.

Ormanlarımız yasalarla korunmasına rağmen diğer yandan yasal düzenlemelerle topluca yok edilmektedir.

Tatlı su tüketimi tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de tehdit, “ su azlığı” ve “ su kıtlığı”  olarak yer algı suları miktarı da giderek düşmektedir.

Her yıl 5- Gaziran tarihinde bu konular cikkat çekmek amacı ile faaliyetler yürütülmektedir.

Ülkemizde bu yönde faaliyet  gösteren  1982 yılından bu yana Kurucu onursal başkanlar Hayrettin Karaca (toprak dede) ve Nihat Gökyiğit ( yaprak dede) önderliğinde faaliyet gösteren TEMA VAKFI ( Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı) tüm çalışanları ile birlikte TEMA Ünye İlçe Sorumludu olarak bu önemli günü ve 5-11 Haziran Türkiye Çevre Haftası’ mı kutluyorum.

Farkındalık yaratmak amacıyla  bu günde yapılacak etkinlikliklerle gelecek adına bir ağaç dikebilmek, bir  minik beyni kazanabilmek en önemli amaclarımızdandır.

Ülkemizde ki bir çok çevre sorununa dikkat çekmeye çalışan  TEMA VAKFI  BİLDİRGESİ ise doğru yöntemlerle arıtılmadan  atık suların deşarjlarının doğal varlıklar ve canlıları tehlikeye attığına dikkat çekiyor.

Sonuç olarak bağlamak gerekirse önümüzde ki yıllarda giderek artan şekilde aşırı sıcaklık ve kuraklıklar giderek artacak. İklim değişikliğimin bir sonucu olarak  orman yangınları riski yüksek bölgelerde aşırı yağışlar, seller giderek artacak.

İşte bu durumları bir yandan engellemeye çalışırken bir yandan da ülke olarak hazırlıklı olnalıyız.

TEMA VAKFI  bir kez daha ekosistemi  bütüncül bir şekilde değerlendiren , ekosistemin savunulmasını ve yalnızca günümüzde değil  geleceğinde haklarını savunan politikalar üretmeleri için siyasi partilere de davetiye çıkartmaktadır.

ÇEVRE ADINA,

SESİNİ YÜKSELT, KİRLİĞİ DEĞİL…

GELECEK ADINA GÖNÜLLÜYÜZ…

 

Aynur Zeren Tan

TEMA Ünye İlçe Sorumlusu.

05-Haziran-2023

 

1972 yılında Stokholm’ de  ki kabulünden sonra , her yıl dünya ülkelerinde kutlanırken bir yandan da bir ülkede  belirlenen bir başlık altında dünya çevre sorunları eni konu tartışılır ve rapor hazırlanıp dünyaya sunulmaktadır, aşağıdaki  Kabataş’lar listeyi dizler için derledik;

 

1973 – ‘Sadece bir Dünya Var’/ ABD | 1974 – ‘İnsan Yerleşimleri’ / Bangladeş | 1976 – ‘Su: Yaşam için Yaşamsal Kaynak’ / Kanada | 1977 – ‘Ozon Tabakası Çevresel Endişe; Arazi Kaybı ve Toprak Bozulması ‘ / Bangladeş | 1978 – ‘Yıkılmadan Kalkınma’ / Bangladeş | 1979 – ‘Çocuklarımız için tek bir gelecek ‘ Bangladeş 1981 – ‘Yeraltı Suyu; İnsan Besin Zincirlerinde Zehirli Kimyasallar’ / Bangladeş | 1982 – ‘Stockholm’den On Yıl Sonra (Çevre Kaygılarının Yenilenmesi)’ / Bangladeş | 1983 – ‘Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve İmha Edilmesi: Asit Yağmuru ve Enerjisi’ / Bangladeş |1984 – ‘Çölleşme’ / Belçika | 1990 – ‘Çocuklar ve Çevre’ / Meksika | 1991 – ‘İklim Değişikliği: Küresel Ortaklık İhtiyacı’ / İsveç | 1992 – ‘Sadece Bir Dünya, İyi Bak ve Paylaş’ / Brezilya 1995 ‘Dünyamız, Habitatımız, Evimiz’ / Türkiye | 1997 – Yedi Milyar Rüya. Tek Gezegen. Dikkatli Tüketin’ / İtalya | 2016 – ‘Yaban Hayatında Yasadışı Ticarete Sıfır Tolerans!’ / Angola | 2017 – ‘Doğaya Dönüş’ / Kanada | 2018 – ‘Plastik Kirliliği ile Mücadele’ / Hindistan | 2019 – ‘Hava Kirliliği ile Mücadele’ / Çin | 2020 – ‘Biyoçeşitlilik’ / Kolombiya | 2021 –  ‘Ekosistem Restorasyonu’ / Pakistan

 

AYNUR ZEREN TAN

5- Haziran DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
Yorum Yap
Asayiş Gazetesi