Aşılar ücretsiz olarak Aile Hekimleri tarafından uygulanır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 20 – 25 Nisan 2015 tarihleri arasında 10. Avrupa Aşı Haftası düzenlenmiştir.
Bu hafta özellikle aşı İle korunulabilir hastalıklar konusunda tekrar hepimizin dikkatini çekmeyi, hiç aşılanmamış yada daha önce aşılanıp aşısı eksik olan çocuklarımızı aşıya davet etmeyi amaçlamaktadır.
Aşı nedir?
İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneği olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerini ortadan kaldırarak geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir. İnsanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekliyle kendisine zarar vermeyen mikrop yada zehirleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır.
Aşılar hangi hastalıklardan korur?
Genişletilmiş bağışıklama programı Türkiye’de 13 hastalık etkenine karşı yürütülen aşılama programıdır. Bu program Difteri, Boğmaca, Tetanos, Çocuk Felci, Hepatit B, Hemofil us Enflüanza tip b. Tüberküloz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Pömokok, Hepatit A ve Suçiçeği hastalık etkenlerinin yaptıkları hastalıklara karşı korur.
Aşının yapılması önemli midir?
Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Aradan uzun süre geçmiş olsa bile, asılamaya kalan yerden devam edilir, eksik aşısı olan çocuklar yaşına uygun olarak aşılanır.
Aşı yapılmazsa ne olur?
Aşısız kişiler yukarıda belirtilen hastalıkların yayılmasına ve toplumda salgın hastalıkların görülmesine sebep olurlar. Sadece aşı yapılarak Türkiye’de her yıl 40 – 50 bin bebeğin ölmesi engellenmektedir..
Kimler aşılanmalıdır?
Bütün çocuklar çocukluk çağı aşı takvimine uygun aşılarla ve doğurganlık çağındaki kadınlar da Tetanos aşısı ile, risk grubundaki erişkinler ise Hepatit B, Tetanos, Difteri aşılarıyla aşılanmalıdır. Seyahat nedeniyle riskli bölgelere gidecek olanlar da ilgili hastalıklara karşı aşılanmalıdır
Aşılar ücretsiz olarak Aile Hekimleri tarafından uygulanır.
Aşılama sayesinde 1977 yılından bu yana Çiçek hastalığı yok edilmiş, 1999 yılından bu yana Türkiye’de Çocuk Felci Hastalığı görülmemektedir. Aşı haftası nedeniyle çocuklarımızın aşı durumunu gözden geçirmek, eksik aşıları varsa bunları tamamlatmak, sağlıklı bir toplum için aşılamanın vazgeçilmez bir işlem olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bu vesile ile bebek ve çocuklarınızı aşılarının yapılması için bağlı olduğunuz aile hekimlerine götürerek aşı yaptırınız.