“Kentsel Dönüşüm Aileleri”
BAŞKAN YILMAZ ,DÖNÜŞÜM DEVAM EDİYOR
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul’da “Kentsel Dönüşüm Aileleri”nin katılımıyla düzenlenen “Dönüşüm Devam Ediyor” programına katıldı.
DEPREM GELMEDEN RİSKLER AZALTILMALI
Programda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce dünyanın en zor paylaşılan şeyinin gayrimenkul olduğunu dile getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kayıpları telafi etmek için belediye başkanlarının, bakanlıkların, hükümetin koşması gerektiğini belirterek, “Bir an evvel, deprem gelmeden riskli bina, riskli alan problemi olabildiği kadar aza insin ve Türkiye bu kayıplarını koştuğumuz için, daha hızlı hareket ettiğimiz için karşılayabilsin” dedi.
TÜRKİYE HIZLA KENTSEL DÖNÜŞÜME GİDİYOR
Kentsel Dönüşüm Kanunu çıktığında komisyon başkanı olduğunu ve dönüşümün bu kadar hızlı ilerleyeceğini tahmin etmediğini ifade eden Bakan Güllüce, “Daha uzun bir zaman alacağını sanıyordum. Genç, yeni bir uygulama, kaynak problemi var, başka problemleri var gibi sorular vardı kafamın içinde. Türkiye çok büyük hızla kentsel dönüşüme gidiyor” diye konuştu.
BAKAN GÜLLÜCE’DEN ÇAĞRI
Bakan Güllüce, hangi partiden olursa olsun bütün belediye başkanlarına kentsel dönüşümde birlikte çalışma çağrısı yaptı. Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Bakan Güllüce, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nasıl dünyanın en büyük havaalanını başlattık ve bitireceksek, nasıl hızlı treni yaptıysak, nasıl dünyanın sağlıkta en hızlı yükselen ülkesi konumuna geldiysek, sahra çadırı gibi koğuşların olduğu ve her koğuşta 20-40 kişinin yattığı hastanelerde 1-2 kişinin yattığı odalara döndürmeyi başarabildiysek, biz kentsel dönüşümü de başarabileceğimizi düşünüyoruz.”
BAKAN GÜLLÜCE’DEN KENTSEL DÖNÜŞÜMN AİLELERİ’NE HEDİYE
Konuşmasının ardından Bakan Güllüce, Ağrı, Ankara, Sivas, Konya, Bursa, Kahramanmaraş, Kayseri, Tokat, Ordu’nun bulunduğu illerden gelen “kentsel dönüşüm aileleri”ne hediye verdi. Programın sonunda ailelerle hatıra fotoğrafı çekildi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM VERİLERİ
Toplantıda verilen bilgiye göre, 2012’den bu yana ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmaları başladı ve bunların büyük çoğunluğu 2018’de tamamlanacak. Kentsel dönüşüm için riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyeler yetkilendirilirken, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldı. Söz konusu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012’den bu yana ilgili belediyelerce yürütülen 54 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 200’e yakın proje teklifi halen inceleniyor. Uygun görülenler ve riskli alan ilan edilen bölgelerde de 2018’e kadar projeler başlayacak. Kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon lira harcandı. Kentsel dönüşüm, 1 milyon 150 bini kentsel dönüşüm alanlarında, 850 bini bireysel yapılarda olmak üzere toplam 2 milyon kişiyi etkiledi. 2013’ten bu yana 2 yıl içinde 475 milyon lira kira yardımı yapıldı. Bir yapının dönüşümünden sadece dış cephe yalıtımı ile yıllık 500 lira yakıt tasarrufu sağlanırken, gerek alan bazında gerekse bireysel yapı bazında yapılan dönüşümlerle 500 binden fazla yapı yenilendi. Bunun ülkeye enerji tasarrufu bakımından yıllık katkısı 250 milyon lira oldu. 6,5 milyon yapının dönüşümü sağlandığında miktarın yıllık bazda 3 milyar lirayı aşması bekleniyor