İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. TARİHİ MEZARLIK RESTORE EDİLİYOR

TARİHİ MEZARLIK RESTORE EDİLİYOR

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Geçmişi 250 yıl öncesine kadar dayanan Ünye’nin tarihi Feneraltı Mezarlığı’nda Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları başladı.

 

MEDENİYETLER EŞİĞİ…

 

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye’nin yerleşim olarak bulunduğu konuma vurgu yaparak tarihi İpek Yolu üzerinde olduğuna dikkat çekerek; “Ünye birçok medeniyet için yaşanılan bir yer olmuş, kültür ve medeniyetlerin yaşam alanı haline gelmiştir. Çamlık mevkiinde bulunan Feneraltı Mezarlığı bölgede ilgi çekici tarihi bir özelliğe sahiptir” dedi.

 

Hakkında çok çeşitli rivayetlerin bulunduğu mezarlığın, konumu itibariyle deniz kenarında, deniz fenerinin hemen üstünde yer aldığını belirten Başkan Enver Yılmaz, “Bu mezarlarda sadece Ünyeli olanlar değil Hopa’dan, Çarşamba’dan, Perşembe’den, Trabzon’dan, Görele’den gelenlerin ve Batum göçmenlerinin de mezarları bulunmaktadır. Yapılan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları ile geçmişe ait kültürel değerleri korumayı ve geçmişten izler taşıyan mezarları yok olmaktan kurtarıp geleceğe aktarımı hedefleniyor” şeklinde konuştu.

 

TAŞ İŞÇİLİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİ…yunus_emre-21-214x30012

 

Mezarlıkta Ünye taş işçiliğinin en güzel örneklerinin bulunduğunu belirten yetkililer ise; Feneraltı Mezarlığı’nda, bir Osmanlı özelliği olan; baş taşlarında görülen ‘gül, taç, sarık, fes veya kavuk’ gibi unsurlar bulunduğunu, bu simgelerin mezardaki şahsın cinsiyetini, mesleğini, mensup olduğu zümreyi, tarikat, bölük ve taşıdığı unvanı belirttiğini söylediler.

 

Yapılan restorasyonda mezar taşı süslemelerinde gül başta olmak üzere lale, karanfil ve sümbül gibi çiçeklerle servi, hurma ağacı, nar ve incir gibi meyve motiflerinin kullanılması, estetik tercihleri yanında birbirinin sembolik anlamlarıyla da irtibatlı olduğunu belirten yetkililer, mezarlıkta bilinen en erken tarihli taş bir erkek baş taşı olduğunu ve bunun tarihinin de Hicri 1183 ( Miladi 1767) yılına ait olduğunu belirttiler. Yetkililer ayrıca restorasyon çalışmalarının 75 günde tamamlanacağını ve maliyetinin yaklaşık 19 Bin 750 TL olduğunu açıkladılar.

 

TARİHİ MEZARLIK RESTORE EDİLİYOR
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi