Ekonomik Sosyal Araştırma ve Kalkınma Derneği (ESAK) ve ÜNTİSAD tarafından hazırlanan ve DOKA tarafından desteklenerek geçtiğimiz günlerde başlatılan “Ünye’de turizm nitelikli insan gücüyle gelişiyor” başlıklı proje düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.
Ünye Atik Otel’de düzenlenen etkinlikte Atik Otel mutfağında teorik ve uygulamalı Aşçılık eğitiminin verildiği projeye katılan 15 kursiyerin hazırlamış oldukları yemekler misafirlere sunuldu.
Düzenlenen etkinlikte proje hakkında yapılan konuşmalar şu şekilde oldu;
ÜNTİSAD Derneği Başkan Yardımcısı, Atik Otel Müdürü Osman Duvar, “bugün burada yaklaşık 20 gün önce başlamış olduğumuz mutfak alanındaki kursumuzla alakalı bir etkinlik programladık. Bunu Ünye’de daha önce mutfak sektörüne dahil olmuş mutfak çalışanlarının hizmet sektöründe biraz daha kaliteyi arttırması ve kendini geliştirmesiyle alakalı olmuştur. DOKA’nın desteği ile birlikte yazmış olduğumuz projenin alt yapısıyla, Atik Otel’in de mutfağını kullanarak bir organizasyon gerçekleştirdik. Bu program toplamda 96 saat sürecektir. Bugün de burada yöresel ürünler ortaya koymaya çalıştık. Temel amacımız bu olmuştur.”dedi.
ÜNTİSAD Başkanı Hasan Şimşek, “ESAK olarak 2019 yılında kurduğumuz derneğimizin amacı Ünye’deki toplumsal olaylarla ilgili neler yapabilirizi konuşmak, AB Projelerini takip etmekti. Şimdiye kadar çok güzel çeşitli projelerde bulunduk. Bu projede ise DOKA ile birlikte aşçılarımızı daha modernize etmek için böyle bir kurs açtık. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”dedi.
Proje Koordinatörü Mehmet Çolakoğlu, “Bizim bu projedeki amacımız Ünye’deki özellikle yerel yönetimin kalkınma planları ile çalışmak istiyoruz ve çalışıyoruz. Tabiki ESAK bir sivil toplum örgütüdür. İlk uyguladığımız proje engelli vatandaşların sosyal ve ekonomik hayata katılımını sağlamaktı. Bu bizim ikinci projemiz ve DOKA tarafından kabul edildi. Özellikle turizmde nitelikli eleman yetiştirilmesini sağlamak amacıyla bu projeyi hayata soktuk. Buradaki bizim stratejik ortağımız ÜNTİSAD oldu. Onlarla bir partnerlik oluşturduk ve projeyi bu noktalara getirdik.
Gastrart Mutfak Akademisi Kurucusu Ercan Yılmaz, “Böyle bir projede bulunmak çok önemlidir. Biz projede kapsamında işin temelinden başlıyoruz. Bir aşçının bilmesi gereken mutfak terimleri, mutfak ekipmanları, pişirme tekniklerini, hem Ünye’nin hem de Dünya’nın kabul gördüğü çeşitli yemekleri yaparak buradaki kursiyerleri geliştirmeye çalışıyoruz. Çok güzel bir kurs geçiriyoruz. Ben bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.”dedi.
Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Günümüzde turizmin en önemli noktalarından birisi de gastronomidir. Ünye’de böyle bir organizasyonu gerçekleştiren herkese teşekkür ediyorum. Ünye’de özellikle turizm sektöründe hizmet veren tesislerimizin daha kaliteli ve farkındalık oluşturacak yerlere gelmesi noktasında bu kursun faydasına inanıyorum.”dedi.
Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, “Bu tip etkinlikler hem yerel lezzetlerin Dünya mutfağında aranana bir formasyona uyarlanırken, hem de gelecek kuşaklara aktarılması konusunda bir vesile olacaktır. İnsanlar streslerini atmak ve farklı bir nefes almak için yemek yapmaya başlamışlardır. Bu proje de çok doğru bir proje olmuştur. Ben bu projenin çok ciddi faydalar sağlayacağına inanıyorum.”dedi.