İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. ZİRAAT ODASINDAN FINDIK ÜRETİCİLERİNE UYARI

ZİRAAT ODASINDAN FINDIK ÜRETİCİLERİNE UYARI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, külleme hastalığıyla ilgili fındık üreticilerine uyarılarda bulunarak, “Hastalık Nisan ayının ortalarında hava sıcaklıklarının artmasıyla kendini göstermeye başlamaktadır. Bu dönemde çotanak bağlamaya başlamadan ilaçlama işleminin yapılması çok önemlidir” dedi.

Ziraat odasından fındık üreticilerine külleme uyarısı:

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındıkta hastalıklarla mücadele zamanının yaklaştığını belirterek, üreticilere küllenme hastalığıyla ilgili uyarılarda bulundu. Akça, “Korona virüsü ile mücadele ettiğimiz şu günlerde tarımsal ve hayvansal üretiminde devam etmesi geleceğimiz için olmazsa olmazımızdır. Bizim yöremizde nisan ayı başlarından itibaren birinci dönem yazlık gübreleme işlemleri başlamış olup; yavaş yavaş da hastalıklarla mücadele zamanları da yaklaşmıştır” diye konuştu.

Hastalık Nisan ayının ortalarında kendini gösteriyor

Külleme hastalığının fındığın mantar hastalığı olduğunu belirten Akça, “Bu mevsimde hastalık yaprağın alt kısımlarına yerleşerek yaprağın üst kısımlarında renk açılmaları, sarımsı beneklenme lekeleri ve sonrasında kahverengine dönüşerek erken dökülmeler görülür. Genç sürgünlerde ise un serpilmiş görüntüsü vardır. Erken dönemde hastalıkla buluşan çotanaklar ise kurumaktadır. Hastalık nisan ayının ortalarında hava sıcaklıklarının artmasıyla kendini göstermeye başlamaktadır. Bu dönemde çotanak bağlamaya başlamadan ilaçlama işleminin yapılması çok önemlidir. İlaçlama yapılırken dalların ve yaprakların tüm yüzeyleri güzelce ilaçlanmalıdır. Fakat çok sıcak ve çiseli havalarda ilaçlama yapılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Bordo bulamacı dökülmeli


İlaçlama yapılırken tüm koruyucu önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Akça, “Bu hastalıkla mücadelede esas olan diğer hususlara da dikkat edilmelidir. Bahçeler budanırken güneş ışığından daha fazla faydalanacak şekilde ve hava sirkülasyonunun sağlanacağı şekilde yapılmalıdır. Ayrıca yabancı ot mücadelesi de ihmal edilmemelidir. Bu hastalık mantar hastalığı olduğu için bu mantarın yaşayacağı ortamların sağlanmamasına dikkat edilmelidir. Hastalık bulaşmış dip sürgünleri(ışkın)ve yapraklar toplanıp imha edilmelidir. Yine sonbaharda yaprakların yarısının döküldüğü zamanlarda “bordo bulamacı” uygulaması ve dökülen yaprakların toplanarak imha uygulaması mutlaka yapılmalıdır” ifadelerinde bulundu. 

ZİRAAT ODASINDAN FINDIK ÜRETİCİLERİNE UYARI
Yorum Yap
Asayiş Gazetesi
deneme bonusu