Ekonomik kriz orta kesimi vurdu
Ordu’da ağustos ayının bitimiyle üreticiler, eylül ayında fındığını satmak için pazara indiriyordu. Eylül ayı ise kentte ‘erkek ayı’ olarak nitelendiriliyordu. Fındığını satıp parasını alan üreticiler, gönüllerinin istediğini yapmak için mağaza mağaza geziyorlardı. Ancak Ordu’da yaşanan korona virüs salgını geçmişteki gelenekleri de sarstı. Eylül ayının bereketi piyasalara yansımadı. Büyük umutla üreticilerin fındığını satmayı bekleyen esnaflar ise hayal kırıklığına uğradı. Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı Bahadır Baş, yaşanan ekonomik durgunluğu tüketim alışkanlığının değişmesine bağladı.
“Ekim ayı daha zor geçecek”
İçerisinde bulunduğumuz eylül ayında şehirde bir canlılık yaşanmadığını belirten Bahadır Baş, “Ordu’da eylül ve ekim ayı, paranın en bol olduğu aylardır. Çünkü ağustos ayında toplanan fındık eylül ayında pazara iner ve piyasada ekonomik olarak bir canlanma sağlanırdı. Maalesef çok net şekilde bugün şehirde bir canlık yaşandığını göremiyoruz. Bunun nedeni ise korona virüs salgını nedeniyle insanlar tüketim alışkanlığını değiştirdi. Ekim ayı çok daha zor geçecek. Çünkü mart, nisan ve mayıs ayında ertelenen SGK primlerinin ve kredilerin ilk taksiti ekim ayında ödenecek. İşletmeleri çok daha ağır bir yük bekliyor” diye konuştu.
“Orta direk kayboldu”
Türkiye’de gelir eşitsizliği yaşandığına dikkat çeken Baş, “Türkiye’de ciddi anlamda bir uçurum var. Ülkemizin en varlıklı yüzde 20’si, toplam gelirin yüzde 46,3’üne sahip. En varlıksız kesimin yüzde 20’si ise ülkemizin toplam gelirin yüzde 6,2’sine sine sahip. Arada 7,5 kat fark var. Yani bizim orta sınıfımız kalmamış. Zenginimiz daha yukarıda kalmış, fakirimiz daha aşağıda kamış. Maalesef son yıllarda zenginin daha zengin olduğu, fakirin daha da fakirleştiği, orta sınıfın olmadığı bir ekonomik süreçten geçiyoruz” şeklinde konuştu.
“Bütün herkesin borçları yapılandırılmalı”
Korona virüs salgınının Ordu’da ekonomisini ciddi olarak etkilediğini kaydeden Baş, “Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan bir virüs Ordu ekonomisini çökertti diyebiliriz. Bütün herkesin tüm borçlarını kapsayan bir yapılandırma bekliyoruz. Salgın döneminde biz insanlara kısa ödeme desteği veriyoruz ama artık bunun da sonu gelmeye başladı. Bu nedenle geliri düşen fakir kesime farklı destek unsurları bulmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
“Dolaylı vergi, vergi adaletsizliği yaşatıyor”
Baş, dolaylı vergilerin azaltılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Ekonomik politikalarımızda dolaylı vergilerimizin azaltılması gerekiyor. Örneğin bir evde 100 liralık elektrik tüketimi yapılıyorsa, bu faturaya 200 lira olarak yansıyor. 1 kat vatandaşa dolaylı vergi yükleniyor. Bu nedenle zorunlu olan dolaylı vergilerin azaltılması lazım. Dolaylı vergiler, vergi adaletsizliği yaşatıyor. 100 liralık benzin aldığınızda 60 lira vergi ödüyorsunuz. Asgari ücretli çalışsanız da, bir şirkette genel müdür olsanız da aynı 100 liradan aynı 60 lirayı ödüyorsunuz. Bu adaletsiz bir vergidir. Vergi politikalarında da acil bir düzenleme yapılması lazım.”
Baş, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına da dikkat çekerek, asgari ücretin yeniden belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.