İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. Fındıkta Toprak Tahlili Yaptırmanın Tam Zamanı

Fındıkta Toprak Tahlili Yaptırmanın Tam Zamanı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz; fındık üreticilerine toprak tahlili yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Tarım Orman İl Müdürümüz Kemal Yılmaz yaptığı açıklamada; Ordu’daki tarım arazilerinin yaklaşık % 87’sinde üretimi gerçekleştirilen ana ürün fındıkta hasat ve harman işlemlerinin bittiğini belirterek üreticilerin yeni üretim sezonunun hazırlıklarına ilk olarak toprak tahlili yaptırarak başlamaları gerektiğini ifade etti. 

Toprağı doğru tanımak gerekiyor

Fındıkta arzu ettiğimiz verim ve kaliteye ulaşabilmek için toprak tahlilinin çok önemli olduğunun altını çizen İl Müdürü Yılmaz; “Bitkisel üretimde karlı bir üretim yapabilmenin ilk şartlarından bir tanesi bitkiye gerekli besin maddelerini doğru zamanda ve doğru şekilde ulaştırmaktır. Bunun içinde öncelikle ürünün yetiştiği toprağın özelliklerini bilmemiz ve toprağı tanımamız gerekmektedir. Toprağın özelliklerini bilmemiz için ise toprak analizi yaptırmak gerekmektedir.” dedi.

Toprak analizi toprağın gübre ihtiyacını belirler

Toprak analizi, toprağın gübre ihtiyacını ortaya koyan bilimsel bir yöntemdir diyerek sözlerine devam eden Yılmaz; “Toprak analizi toprakta bulunan faydalı bitki besin elementi düzeylerini ve o toprakta yetiştirilecek bitkilerin ihtiyacı olan gübrenin miktar ve cinsini belirlememizi sağlar. Özellikle birim alandan yüksek ve kaliteli ürün alınması için gereklidir. Toprak analiz sonucu hastaya verilen bir reçete gibidir ve bu reçeteye göre tedavi uygulanır. Toprak analizi yapılmaz ise gereğinden fazla veya az gübre uygulanabileceği gibi hatalı bir gübre çeşidi de kullanılabilmektedir. Bunu sonucunda da hem paramız boşa gitmiş olur hem de toprağın yapısını bozarak çevreyi kirletmiş oluruz. Dolayısıyla üreticilerimizin karlı bir üretim yapabilmeleri için analiz sonuçlarına göre gübreleme yapmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.  

Üreticilerimizin tekniğine uygun bir gübreleme yapabilmeleri için hiç zaman kaybetmeden toprak tahlili yaptırmaları gerektiğini vurgulayan İl Müdürü Kemal Yılmaz; “İl ve İlçe Müdürlüklerimizde bulunan fındık uzmanlarımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üreticilerimizin yanında olacak ve her türlü desteği sağlamaya devam edecektir” diyerek sözlerini noktaladı.

Fındıkta Toprak Tahlili Yaptırmanın Tam Zamanı
Yorum Yap
Asayiş Gazetesi