- TEMMUZ 2015 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASININ
- YILDÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ FATSA ŞUBESİ
CUMHURİYETİMİZİN TAPU SENEDİ olan ve 24 Temmuz 1923 tarihinde, büyük devlet adamı, olağanüstü bir diplomasi ustası ve Kurtuluş Savaşımızın büyük komutanı, GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ün kendisine sonuna kadar bağlı silah arkadaşı İSMET İNÖNÜ’nün, üstün diplomasi yeteneği sayesinde, tüm emperyalist ülkeleri dize getirerek imzaladığımız LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI 92. yılına gelmiş bulunmaktadır. Bu vesileyle bir kez daha aşağıdaki duygu ve düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşmayı uygun bulduk:
Aydınlanma çağının tetiklediği bilimsel ve teknolojik gelişmelerden uzak kalmış, ekonomik ve askeri gücünü kaybetmiş, fiilen çökmüş olan Osmanlı Devleti 10 Ağustos 1920’de kendisine dayatılan Sevr Antlaşmasını imzalamak zorunda kalmış, batılı emperyalist ve sömürgeci devletlerce toprakları işgal edilmiş, Anadolu bölüşülmüştü. Bu duruma Osmanlı Saltanat İdaresi hiçbir tepki gösteremez olmuştu.
Buna karşılık bu durumu kabul etmeyen Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarının başlattığı Ulusal Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlanmış ve 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile taçlandırılmıştır.
Böylece Türkiye; Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde batılı emperyalist ve sömürgeci devletlere karşı başlattığı ve mazlum uluslara örnek olan Ulusal Kurtuluş Savaşı sonucunda imzalanan Lozan Barış Antlaşmasıyla:
- Çağdaş, yeni Türk Devletinin kurulmuş olduğunu, siyasal ve ekonomik bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tüm dünyaya ilan ve kabul ettirdi.
- Sevr ile yok edilmek istenen Türk varlığı, “Türk mucizesi “ ile Lozan’da tüm dünyaya onaylatıldı.
- Barış görüşmeleri boyunca İsmet İNÖNÜ, usta bir diplomat ve yetkin bir devlet adamı olduğunu başta İngiltere olmak üzere herkese kabul ettirdi.
- Barış Antlaşması ile Şark Meselesi (Türkleri Anadolu ve Avrupa’dan atma emelleri ), Ermeni ve Rum sorunları sona erdirildi.
- Kapitülasyonlar kaldırılıp ekonomik bağımsızlık sağlandı.
- Barış Antlaşması siyasi, ekonomik, sosyal, hukuki ve kültürel alanlarda yapılacak devrimler için uygun ortam oluşturdu.
- Lozan Barış Antlaşması 1. Dünya Savaşını sona erdiren ve yüzyılın en uzun süreli ve hala devam eden tek antlaşmasıdır. Bu antlaşma için Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk şöyle demektedir:
“Bu antlaşma Türk Ulusuna karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın yıkılışını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasal utku yapıtıdır.”
Yeni Türk Devleti, laik ve cumhuriyetçi kimliğini Ulusal Kurtuluş Savaşı ve 1923 AYDINLANMA DEVRİMİ ile kazanmıştır. Bu nedenlerle Lozan Barış antlaşmasına sahip çıkmak; Türkiye Cumhuriyetinin ulusal bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne, çağdaş, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olma niteliklerine sahip çıkmak ve bu nitelikleriyle yaşaması için savaşım vermekle eşanlamlıdır. Çünkü:
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN TAPU SENETİDİR.