Ordu Üniversitesi (ODÜ), Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ordu Ziraat Odaları ile ortaklaşa yürütülen ve DOKAP tarafından desteklenen 1 Mart 2014-1 Mart 2016 tarihleri arasında uygulanacak olan ‘Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu’ projesi kapsamında yumurta üreticileri ‘birlik’ çatısı altında toplanıyor.
DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, proje kapsamında Ordu ili Merkez, Fatsa, Ünye, Kabadüz,Mesudiye, Kumru ve Akkuş ilçelerinde toplam 71 işletmenin üretime başladığını, halihazırda söz konusu işletmelerde toplam 36 bin adet tavuk kapasitesine ulaşıldığını ve günde 26 bin adet yumurta üretildiğini söyledi.
Projenin diğer ilçelerde sorunsuz bir şekilde ilerlediğini, Altınordu ilçesinde Ziraat Odası’nın pazarlama işinden çekilmesiyle birlikte bir sıkıntı yaşansa da bunun aşılacağını belirten Yüce, pazarlama işinin Yumurta Üreticileri Derneği’ne devredildiğini belirtti. Yüce, şöyle konuştu: “Halihazırda yürütülen bu projeye ilave olarak üreticilerin ürünlerini daha kaliteli üretebilmesine destek olabilmek amacıyla Başkanlığımız tarafından Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden ‘Doğu Karadeniz Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğunda İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi’ hazırlanması istenmiş ve hayata geçirilmiştir, Bu proje protokol aşamasındadır. 2016 yılında da uygulanacaktır. Ayrıca ‘Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğunun Yaygınlaştırılması Projesi’indeki üreticilerin yumurtalarının pazarlanmasında ve markalaşmasında önem arz eden ‘Yumurta Paketleme Tesisinin Kurulumu Projesi’ yine Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanacak olup projenin DOKAP tarafından desteklenerek uygulanmasına geçilecektir.”
Proje Koordinatörü Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr.İsmail Durmuş da, projenin sıkıntısız sürdüğünü, Altınordu Ziraat Odası’nın pazarlama işinden çekilmesiyle sıkıntı yaşansa da Birlik kurarak bu sorunun çözüleceğini söyledi.
ALTINORDU ZİRAAT ODASI ÇEKİLDİ
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, proje kapsamında pazarlama işini ilk etapta kendilerinin üstlendiğini ancak yumurta sektörünün daralmasıyla birlikte pazarlama işinden çekildiklerini belirtti. Cörüt, “Biz bu projenin 4. ortağıyız. Protokol kapsamında bize yüklenen pazarlama kısmından çekildik. Teknik destek vermeye devam ediyoruz. Yumurta sektöründe daralma var. Ömür boyu pazarlama işini biz götüremeyiz. Biz bir yere kadar götürebiliriz. Ziraat Odası’nı ekonomik zarara uğratmak istemedik ve pazarlama işinden çekildik” dedi