İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. Heyelan Uyarısı

Heyelan Uyarısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DOĞU KARADENİZ’DE HEYELAN UYARILARI PROF. DR. TAYFUN AŞKIN: “EROZYONA KARŞI TERASLAMA YAPILMALIDIR” ÇAYKUR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI DR. TURGAY TURNA: “BÖLGEDE KÖKLÜ AĞAÇ VE BİTKİLER DİKİLMELİ”

DOĞU KARADENİZ’DE HEYELAN UYARILARI

PROF. DR. TAYFUN AŞKIN:
“EROZYONA KARŞI TERASLAMA YAPILMALIDIR”
ÇAYKUR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI DR. TURGAY TURNA:
“BÖLGEDE KÖKLÜ AĞAÇ VE BİTKİLER DİKİLMELİ”

Toprak yapısı açısından heyelana karşı en çok maruz kalan bölgelerin başında gelen Doğu Karadeniz Bölgesi’nde uzmanlar teraslama ve köklü bitki dikimlerine ağırlık vermesi gerektiğine dikkat çektiler.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Aşkın, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde toprak derinliğinin yetersiz olması nedeniyle bölgenin erozyon tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek, “Erozyon teraslama sistemiyle önlenebilir” dedi.
ODÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Aşkın, Doğu Karadeniz Bölgesi topraklarının erozyona karşı dayanıksız olduğuna dikkat çekti. Doğu Karadeniz’in bazı illerinde dik ve çok eğimli arazi yapısı nedeniyle toprak derinliğinin yetersiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aşkın, “Bölgenin toprak derinliği çok yetersiz. Özellikle Ordu’da da erozyonla çok kolay aşınıp gidebilecek bir toprak yapısı mevcut. Projeli teraslama çalışmasıyla erozyon önlenebilir. Çünkü teraslar hem fazla suyu toprak yüzeyinden emniyetli bir şekilde uzaklaştırır hem de kurak dönemlerde suyun toprakta tutulmasına yönelik fonksiyonları ve erozyonu önleyici görev yapar” diye konuştu.

“KÖKLÜ BİTKİLER DİKİLMELİ”
Çay İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Turgay Turna da Doğu Karadeniz şeridinin jeolojik ve topografik yapısı nedeniyle yüksek derecede heyelan tehlikesi ve riskleriyle karşı karşıya olduğunu belirterek, bölgede yapılacak ağaç ve bitki dikimlerinde köklü bitkilerin seçilmesi gerektiğini kaydetti.
Turna, “Toprağı ağırlaştıran nedenlerden en önemlileri su, toprak üzerinde bulunan yanlış bitki örtüsü ve yanlış yapılaşmadır. Türkiye genelinde en fazla yağış alan bölge Doğu Karadeniz olması nedeniyle yüzey akışa geçen su ile toprak taşınımı artarken, suyun toprak tarafından emilmesi ile ağırlaşan toprak taşınımı da artmaktadır. Toprak üzerinde var olan bitkilerin kökleri ve gövdesi itibari ile suyun toprağın içine daha rahat girmesini ve suyun daha iyi tutulmasını kolaylaştırdığı için toprağı ağırlaştırmakta ve toprak kaymaları oluşmaktadır. Bölgede bitkilendirme çalışmalarında toprağın tutulmasını artıracak güçlü köklü bitkiler seçilmeli, mümkün olduğunca doğal doku bozulmamalıdır. Doğru bitkilerin toprak taşınmasını önlediği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

img288 yunus_emre-21-214x30044

Heyelan Uyarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi