ORDU KUYUMCULAR VE SARRAFLAR DERNEĞİ BAŞKANI ADNAN HAYATİ KESKİN:
“FINDIK FİYATLARININ 15-16 TL SEVİYELERİNE ÇIKMASI HER KESİME OLUMLU YANSIR VE HERKES BU FİYATTAN PAYINI ALIR”
“FINDIK SEZONU ÖNCESİ ALINAN VE HASAT SONRASI ÖDENMESİ PLANLANAN BORÇLAR, FINDIK FİYATLARINDAKİ BELİRSİZLİK SEBEBİ İLE ERTELENMEK ZORUNDA KALDI”
Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Adnan Hayti Keskin, fındıkta yaşanan fiyat belirsizliği, üreticinin fındığını bekletmesi gibi durumların piyasalarda durgunluğa yol açtığını söyledi.
Ordu’da 2015 yılı fındık hasat sezonunun sona ermesi ile birlikte piyasalarda beklenen hareketlilik yaşanmadı. Bazı üreticiler fındığını pazara indirirken, kimi üreticiler fiyattaki düşüş sebebi ile beklemeyi tercih etti. Fındıkta fiyat beklentisinin artması ve üreticinin fındığını pazara indirmemesi piyasaları olumsuz etkiledi. Fındıkta yaşanan fiyat belirsizliği ve beklentileri değerlendiren Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Adnan Hayati Keskin, bazı üreticilerin ihtiyaçtan dolayı fındığını sattığını belirtti. Fındık satanların bir çoğunun acil ihtiyacı olanlar olduğunu aktaran Keskin, “Geçtiğimiz yıl fındığını yüksek fiyattan satan vatandaşlarımız, ürününün birden pazara inmesi ile birlikte şok bir fiyat açılışı ile karşılaştı. Buna rağmen insanlarımız fındığını satmaya mecbur kaldı, çünkü bunlar arasında gurbetçilerimiz ihtiyaç sahipleri ve fındık masraflarını gidermek için fındıklar satılmak zorunda kalındı” dedi.
“FINDIKTA FİYAT ARTIŞ BEKLENTİSİ BİZİ VE ÜRETİCİLERİ UMUTLANDIRDI”
Fİyatlarda yaşanan düşüş sebebi ile bekletilen fındıkların biran önce değerlenmesi ve piyasaya indirilmesi gerektiğini vurgulayan Keskin, “Fındığını bekleten vatandaşlarımız var ve büyük bir beklenti içerisindeler. Bu durum fiyatları da piyasayıda olumsuz etkiledi. Esnaf, fındık fiyatlarında yaşanan belirsizlik ve vatandaşın findığını bekletmesi kuyumcuları olduğu gibi diğer esnaflarımızıda etkiliyor. Fındık memleketimizin bel kemeği. Bu yüzden tüm esnaf fındığın pazara sağlıklı inmesini ve iyi fiyatlardan satılmasını bekliyor. Çünkü borcu olan üretici fındık biraz daha değerlensin ki borcumu öyle ödeyeyim düşüncesinde. Şuanda bu beklenti sürecini yaşıyoruz. İnşallah bu beklenti süresi kısa sürer. Eğer fındık 15-16 TL seviyelerine çıkarsa her kesim memnun olur ve herkes bu fiyattan payını alır. Bu günlerde 11 TL olan fındıkta 13-14 TL olacak söylentilerinin başlaması, vatandaşı da, bizi de umutlandırdı” diye konuştu.
“BORÇLAR ERTELENİYOR”
Fındık öncesi alınan ve hasat sonu ödenmesi planlanan borçların, fındığa bağlı olarak aksadığını ifade eden Keskin, “Fındık sezonu öncesi alınan ve hasat sonrası ödeme sözü verilen altın borçlarının fiyattaki düşüş ve vatandaşın beklemesine bağlı olarak geri dönüşlerde aksamalar yaşanıyor. Üreticinin beklenti içinde olması bu tür borçların ertelenmesine sebebiyet veriyor. Fındığını bekleten üreticiler geçmiş dönemde gördük ki, belli bir süre sonra kar ettiler ve yine edeceklerdir. Bekletilmesinde fayda var ancak üreticilerimiz de 3-5 tüccarın keyfine göre fındığını satmamalıdır. Bunun önüne geçilmesi herkese olumlu yansıyacaktır” şeklinde konuştu.