Ünye’de havaların soğuması ile birlikte kalitesiz kömür kullanımı nedeniyle hava kirliliği ciddi boyutlara ulaştı. İnsan sağlığını tehdit edecek noktaya ulaşan hava kirliliği için vatandaşlar tedbir alınmasını istiyor. Caddelerden geçen vatandaşlar, yakılan kalitesiz kömürün saçtığı kötü koku ve dumandan etkilenip nefes almakta güçlük çekiyor.
Çarşı merkezinde bacası bozuk binalardan sızan dumanlar ise esnaf ve vatandaşları mağdur ediyor.
Ünyeli vatandaşlar özelikle akşamları hava kirliliğinin hat safhaya ulaştığını ve bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini belirtirken.Ordu Büyükşehir Belediyesi, il genelinde hava kirliliğini önlemek ve yaşanılabilir bir hava sahası oluşturmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü biliyoruz,ama yeterli olmadığını çevremizdeki hava kirliliğinden görüyoruz dediler.
Serpil Torunoğlu gazetemize yaptığı açıklamada ;Bu pis kokulu havadan ne zaman kurtulacağız merak ediyorum!
Akşam olunca şehre basan yoğun kömür kokusu bizi zehirlemeye devam ediyor, bir çaresi olmalı bunu yok etmenin, ilgililerin bu yönde çalışması tek temennimiz dedi.
“HASTALANMAMAK İÇİN HEM SOĞUKTAN HEM KİRLİ HAVADAN KORUNUYORUZ”
İlçede yaşayan İmdat Taş adlı vatandaş kirli hava nedeniyle bazen evden çıkamadıklarını belirterek, “Ünye’de gördüğüm hava kirliliği hiçbir şehirde yok. Batıda böyle bir duruma denk gelemezsiniz. Kış aylarında hem soğuktan hem de kirli havadan korunarak sağlıklı kalmaya çalışıyoruz. Yetkililerin bu kalitesiz ve kaçak kömürlerin biran önce önüne geçmesi lazım” dedi.
Hava kirliliğin özellikle rüzgarsız havalarda çok daha korkutucu boyutlara ulaştığını dile getirdi.
BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Hava kirliliğine neden olan partiküllerin, sınır değerlerinin aşıldığı noktada mutlaka halkın uyarılması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Meltem Tor, saatlik, anlık ölçümler ve farklı noktalarda ölçümler yapılması gerektiğini kaydetti. Hava kirliliğinin birçok hastalığa davetiye çıkardığını vurgulayan Tor, şöyle devam etti: “Partiküler madde solunumunda tahriş, iltihap, hava yolu hastalıkları, mevcut astım veya KOAH alevlenmesi görülebilir. Doğacak çocuktaki astım ve alerji riskini de artırabiliyor. Bölgede doğup yaşayan çocuklarda astım bronşit gibi çocukluk çağı solunum yolu hastalıklarının daha sık ortaya çıktığı, çocukların alerjiye daha yatkın oldukları biliniyor.”dedi