Ünye İlim Yayma Cemiyetinin Bu Haftaki Sohbet Konuğu Durak Fındık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak Oldu.
İlim Yayma Cemiyeti Ünye Şube Başkanı Tamer Uysalın Selamlama Konuşmasıyla Başlayan Proğram Durak Fındık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak’ın şirketin kurulduğu günden bu güne kadar gelen hayat serüvenini katılımcılara görseller eşliğinde anlatmasıyla devam etti.
Hasan Durak; Durak Fındık olarak yaklaşık 1000 kişiyi istihdam ettiklerini ve şirketlerinin ana prensibinin ben değil biz anlayışı olduğunu belirterek şirket olarak çevresine duyarlı ve sosyal proje içerikli her çalışmanın yanında olduklarını ifade etti.
Durak; Fındık fiyatı arz ve talebe göre oluşmakta. Fındık üretimi az olunca haliyle fiyat yükseliyor. Fındık çok olunca rekabet kaynaklı fındık fiyatları aşağı doğru yön alıyor. Bu gün bizim fiyatları düşürdüğümüz söylemleri kulağımıza sağdan soldan gelmekte. Benim öyle bir gücüm olsa fiyatı yükseltirim ve kendim de yüksek fiyattan satarım.
Fındık ülkemiz ve üreticimiz için çok önemli bir üründür. Ülke dışından hiç girdisi olmadan direk ihracat yapılan bir üründür. Fındık yeşil altındır diyebiliriz. Çikolata fındıksız asla olamaz. Onun için biz ürünümüze sahip çıkmalıyız. Ürün kalitemizi artırmalıyız. Alan bazında ürün verimliliğini artırmalıyız. Rekoltenin iyi olması için verimli tarım uygulamalarını üreticilerimiz üzerinde yaygınlaştırmamız lazım. Alan bazında maliyeti düşürüp verimi artırıp yani kazan kazan metoduyla hareket etmemiz lazım.
Durak, Fındığın Hamburg borsasının elinden kurtarılacağı zaman zaman ifade ediliyor. Hamburg borsası diye bir borsa yani bildiğimiz bir borsa mtı borsası gibi bir yapı yok. Hamburg Borsası denilen şey fındığın ticaretini yaparken ithalatçı ve ihracatçı arasındaki ihtilaf olunan konularda hakem tayin etme gibi bir yapı. Bildiğimiz borsalardan biri değil. Bu konu da kamuoyuna yanlış ve eksik aktarılıyor.
Durak, Fındık ürünüyle ilgili girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Bu üreticimiz içinde satıcılar içinde aynı durum. Bunu da biz fındığımıza iyi bakarak verimi 80 kilolardan 150, 200 kilolara çıkararak, bahçelerimizi yenileyip verimliliği ve rekolteyi artırarak altından kalkabiliriz. Bu da fındığın kurtuluşu demektir.
Proğram daha sonra soru cevap şeklinde sona erdi.