Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu’da istihdam artırıcı çalışmalara 2015 yılında hız kazandırıldığını söyledi.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu kararları doğrultusunda Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde 2015 yılında istihdama yönelik çalışmalara ağırlık verildiğini ifade eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, “2015 yılında, Türkiye genelinde işsizlik oranı % 10,5 olarak gerçekleşmiş iken, bu oran Ordu’da % 6,1 olarak gerçekleşmiştir. Ordu’daki işsizlik oranının azalmasında, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantılarında belirlediğimiz stratejilerin, almış olduğumuz kararların ve uygulamaların etkisi büyüktür. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışma ve projelerin de bu oranın gerçekleşmesinde katkısı yadsınamaz” dedi.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü bünyesinde işsizlere ve daha iyi şartlarda iş arayanlara yönelik iş danışmanlığı, öğrencilere yönelik olarak da meslek danışmanlığı hizmetinin aktif bir şekilde verildiğini dile getiren Vali Balkanlıoğlu, “Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz bünyesindeki İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetleri kapsamında, 2015 yılında 164 eğitim kurumuna ziyaret yapılmış ve 29.653 kişi ile bireysel görüşme gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında, 217 iş arama semineri düzenlenmiş ve bu seminerlere 11.527 kişinin katılımı sağlanmıştır. Ayrıca, 3.412 işyeri ziyareti gerçekleştirilmiş ve bu işyerlerinden 11.782 iş talebi alınmıştır. İşsiz olan veya daha iyi şartlarda iş arayan 38.436 kişi, açık iş talebi alınan işyerlerine yönlendirilmiş olup, bunlardan 7.433’ü işe yerleştirilmiştir” diye konuştu.
2015 yılında mesleki eğitim kurslarına da ağırlık verildiğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğümüz, herhangi bir mesleği olmayan, mesleğini geliştirmek isteyen, mesleği iş piyasasında geçerli olmayan işsizlere yönelik olarak istihdam garantili veya garantisiz, işgücü piyasasının aradığı niteliklere uygun mesleki eğitim kursları düzenlemektedir. Bu kapsamda 2015 yılında, 38’i istihdam garantili, 13’ü özel politika, 11’i UMEM Projesi, 9’u girişimcilik, 9’u istihdam garantisiz ve 1’i de engelli kursu olmak üzere toplam 81 mesleki eğitim kursu düzenlenmiş olup, bu kurslara toplamda 1.813 kursiyer katıldı ve bunların da 389’u istihdam edildi” şeklinde konuştu.
İşbaşı eğitim programlarının da 2015 yılında başarıyla uygulandığına dikkat çeken Vali İrfan Balkanlıoğlu, “İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin, kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini amaçlayan işbaşı eğitim (staj) programlarını da 2015 yılında başarıyla uyguladık. İşbaşı eğitim programı kapsamında da 2015 yılında, 923 program uygulanmış olup, bu programlardan toplamda 2.079 kişi yararlanmış ve bunlardan da 286’sı istihdam edilmiştir” diye konuştu.
Toplum Yararına Programlarla ilgili de bilgiler veren Vali Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:
“İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eliyle toplum yararına bir iş yada hizmeti gerçekleştirmek, işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını sağlamak amacıyla uygulanan Toplum Yararına Programı çerçevesinde 2015 yılında Ordu’da toplam bütçesi 44,5 milyon TL olan 136 program uygulanmış ve bu programda 5.690 kişinin geçici süreyle de olsa istihdamı sağlanmıştır. İstihdamın artırılmasına yönelik bu çalışmalar ve çabalar, 2016 yılında da hız kesmeden devam edecektir.”