Toplantımız aylık her ziraat odasının bulunduğu ilçede yapılıyor. Biz geçen ay Ünye’de yapmıştık. Ünye’den sonra İkizce’de yaptık. İkizce Ziraat Odası’nda yapılan toplantı biraz daha kapsamlı oldu. Sebebi ise fındık fiyatının 14 liralardan birden bire 9 liralara düşmesiydi. Bununla alakalı her Ziraat Odası Başkanımız kendi bölgesi ile ilgili ve pozisyonu ile alakalı düşüncelerini söyledi. Bir takım kararlar aldık. Ufak ufak eylemler yapmak istiyoruz. Artık söylemler eylemlere geçecek. Bunun birinci ayağında Ankara’ya gitmek isytiyoruz. Ankara’da vekillerimiz ile istişare yapacağız.
Ben Ünye olarak burada zaten borsamızla ve ticaret odamız ile bir toplantı düzenledim. Bizim de hatalarımız olabilir. Biz de nerede hatalar yapıyoruz diye karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Bunu daha kapsamlı olarak Ankara ayağına taşımak istiyoruz.
Ama bu geldiğimiz nokta çok hoş değil
Bir diğer konu bölgedeki Ziraat Odası Başkanlarını Ordu’da misafir etmek ve fındığın geleceği ile alakalı radikal kararlar almak istiyoruz. Çünkü maliyeti 7 lirayı geçen ürün 9 liraya elimizden alınmak isteniyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Üreticilerimizin bu fiyatları hak etmediğini düşünüyoruz. Maliyet 3 veya 5 lira aşağıda olur da,siz de fındığı maliyetinin iki katı satarsınız. . Artık fındık geçim kaynağı olarak görülmemelidir. Bir zenginleşme kaynağıdır. Siz çok zengin olacaksınız. Üretici zengin olamayacak. Üretici maliyet hesabı yapmayacak. Bunları biz doğru bulmuyoruz.
Cumhurbaşkanından cevap geldi
Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Yazdığım yazıya cevap geldi. Biz o toplantıda muhtar olarak bulunduk. Ama ben konumum gereği dileğimi biraz daha farklı yansıttım. Karadeniz Bölgesi’ni gündeme aldım. Özellikle Giresun, Ordu, Trabzon Bölgelerinin heyelana gebe olduğunu, sürekli burada en ufak bir yağmurda bile toprak kaybına maruz kaldığımızı bununla en iyi savaş aletinin de fındık olduğunu yazdım. Ona karşılıkta Sayın Cumhurbaşkanımız ilgili yerlere yazdırmış. Dolayısıyla Tarım Bakanlığından İl Tarım Müdürlüğüne bana cevap geldi.
Fındığa devlet desteği sürmeli
Alan Bazlı Gelir Desteğinin 2015 yılı olarak devam edeceğini ama bugün gazetede okudum. Sayın Oktay Çanak vekilimizin devam edeceğini söylediği haberi okudum. Bunlar bizi mutlu eden unsurlardır. Sayın Numan Kurtulmuş Bakanımıza ve hemşehrimize de Ünye’ye geldiğinde 12 milyon insanın geçim sağladığı fındığın 9 liraya alınıpta piyada 80 liraya satılmasını doğru bulmadığımızı TMO’nun müahale alımı yapmasında Ünye Ziraat Odası Başkanı olarak desteğini istedim. İnşallah ondan da olumlu bir cevap alırız diye düşünüyorum. Bizim de devletin şefkatli elini omzumuzda hissetmeye ihtiyacımız var.
O yüzden lisanslı deponun gerekliliğine vurgu yapmak istiyoruz. Devletimizin denetimi altında olsun. Müdahale alımı olmasın istiyoruz. Yarın fındık olmadığında devlet elindeki o fındığı piyasaya sürebilir. Fiyatları biz o zaman devletimiz ile oturup anlaşırız.