İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. BEL AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN

BEL AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Faruk BARÇAK

ömer faruk barçak (4)

Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Faruk BARÇAK Bel Ağrıları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

           Bel ağrıları basit bir kas ağrısından, bel omurlarında kireçlenmeden kansere kadar pek çok hastalığın belirtisi olabilir diyen doktor Barçak ‘İnsanların %80’i hayatları boyunca en az bir defa bel ağrısı ile karşılaşmaktadır. Bel ağrısı, farklı hastalıkların sonucunda görülebilen bir belirtidir. Bel ağrısı anatomik olarak bu bölgede bulunan her yapıdan kaynaklanabilir. Kaslar, disk, bağ dokuları eklem ve kemikler ağrı kaynağı olabilir. Bel ağrısı kireçlenme veya fıtıklara, beldeki mekanik zorlanmalara, omurgayı tutan romatizmal hastalıklara, infeksiyöz yani iltihabi bazı hastalıklara, osteoporoz gibi metabolik hastalıklara, kansere, yumuşak dokulara bağlı (fibromiyalji veya miyofasiyal ağrı) veya iç organlardan köken alan bazı hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkabilir’ şeklinde konuştu.

 

Bel ağrısı bir aktivite ya da travma sonrası başlayabileceği gibi belirgin bir neden olmadan da ortaya çıkabilir olduğuna vurgu yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Faruk BARÇAK hareketsiz iş ve yaşam düzeni olanlar, ağır kaldırma, yanlış eğilme hareketlerini yapanlar, uzun süre araç kullananlar (şoförler, motorsiklet kullananlar), aşırı kilolular, sigara tüketenler, duruş bozukluğu olanlar, zayıf  bel ve karın kasları olanlar, hamileliğin son aylarında olanlar, yüksek riskli sporlarla uğraşanlar  ile ruhsal ve duygusal gerginlik yaşayanlar bel ağrısı açısından riskli grupta yer alabileceklerinin altını çizdi.

 

Bel ağrısı altta yatan hastalığa göre değişik seyir gösterebilir diyerek açıklamalarına devam eden Doktor Barçak ‘bel omurlarındaki kireçlenmeye ve bel fıtıklarına bağlı olan ağrıda, hareketle, yüklenmekle ve yol yürümekle ağrı artar ve dinlenmekle geçer. Bel fıtıklarına bağlı ağrıya genellikle bacaklarda ağrı, uyuşma ve his kusuru da eşlik eder. Ankilozan spondilit gibi iltihabi romatizmalarda ağrı genellikle sabah uykudan uyandıran tarzda ve yoğun olarak sabah saatlerindedir, ağrı hareketlerle ve egzersizlerle azalır. Omurilik ve kemik tümörlerinde ağrı gece artar ve hareketlerle ağrının şiddeti değişim göstermez. Böbrek taşı ve kadın hastalıklarıyla ilgili rahatsızlıklarda bel bölgesinde ağrıya sebep olabilmektedir’ şeklinde konuştu.

 

Her türlü bel ağrısında eğer ağrı 2–3 günden fazla devam ederse hafif olan ağrı şiddetlenirse, ayakta ve veya bacakta güç kaybı, his azalması, yürüyememe, dengesizlik, idrar büyük abdest kaçırma gibi durumlar ortaya çıkarsa mutlaka hekime başvurmak gerekir diyen Uzm Dr. Ömer Faruk BARÇAK, ayrıca ateş yükselmesi, kemik erimesi ve kanser gibi başka hastalıkları olanların da vakit kaybetmeden bir hekime başvurulması gerekliliğinin de önemle altını çizdi.

 

Uzman Doktor Barçak beli ağrıyan her insanın aklına gelen ilk soru bel fıtığım mı var ? Aslında bel ağrısı sebebi olarak fıtık bir kısım hasta gurubunu oluşturmakta, hastaların % 1’inin tümör enfeksiyon ya da romatizmalar nedeniyle beli ağrıyor. %2’si böbrek taşı, kadın hastalıkları ve doğum, safra kesesi gibi sorunlardan bel ağrısı çekiyor. Beli ağrıyan hastaların %70’inin aslında temel sorunu kasları. Kaslar kuvvetlendirilir, hasta oturuşunu düzeltir, egzersizini doğru yaparsa bel ağrısı kalmıyor ifadelerine yer verdi.

 

Bel fıtığı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Faruk BARÇAK şu ifadelere yer verdi. ‘bel fıtığında fıtıklaşma yavaş başladığında bel bölgesindeki omurga, eklemler  ve sinir kökleri uyum sağlıyor. Fakat ani şekilde ağır kaldırma, belde zorlanma sonucu dışarıya taşan fıtık biraz daha şişiyor ve sinirlere temas ediyor. Bel fıtıkları için önce cerrahi dışı tedaviler uygulamaktayız. Bel fıtığı hastalarının bir çoğu ilaç tedavisi, fizik tedavi yöntemleri, bel ve karın kaslarını kuvvetlendiren egzersizler, enjeksiyon teknikleri gibi yöntemlerle günlük yaşamlarına dönmektedir. Bel fıtığına bağlı ağrı 6 haftalık tüm tedavilere rağmen düzelmiyorsa, bacakta veya ayakta ilerleyici kuvvet kaybı gelişmişse, idrar ve büyük abdest kaçırma gibi bir şikayet varsa cerrahi tedaviler uygulanmaktadır’ şeklinde konuştu.

 

Son olarak Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Faruk BARÇAK bel sağlığı içinde şu önerilerde bulundu.

-Öne eğilirken dizlerinizi bükün.

-Bir şey kaldırırken yavaşça hareket edin ve kaldırdığınız nesneyi vücudunuza yakın tutun.

-Yükleri dengeli taşımaya özen gösterin.

-Yüzme,  yürüme ve sırt ve karın adalelerini güçlendirici egzersizler, bel kaslarını güçlendirir.

-Fazla kilolarınızdan kurtulun.

-Yatağınız ortopedik olsun ve deforme olduğunda mutlaka değiştirin.

-Özellikle uzun süreli oturarak çalışıyorsanız, koltuklarınız ergonomik olmalı.

-Masa başında hareketsiz çalışanların saat başı en az beş dakika kalkıp öne arkaya doğru yumuşak bel hareketleri yapmaları ağrıları azaltır.

BEL AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi
deneme bonusu