İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. SARIKAHRAMAN “İyi Tarım Uygulamasında Ordu İlinin En İyisiyiz”

SARIKAHRAMAN “İyi Tarım Uygulamasında Ordu İlinin En İyisiyiz”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman bugün Ünye Basınıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Göreve seçildiği günden bu yana geçen 3 yılın değerlendirmesini yaparak sözlerine başlayan Sarıkahraman, 20 çiftçi ile başladıkları İyi Tarım uygulamasında sayıyı 120’ye çıkardıklarını  belirterek “İyi Tarım Uygulamasında Ordu İlinin En İyisiyiz” dedi.

Ardından, üzerine hizmet binası yapılmak üzere oda adına 2 adet arsa satın aldıklarının müjdesini veren Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, son yılların ciddi hastalığı haline gelen Küllenme ile mücadeleyi yaygınlaştırmak adına yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Ünye Ziraat Odası Başkan Osman Sarıkahraman açıklamasında şuları kaydetti;

-3. yılımız bitiyor

“Odamızda 2018, 2017 ve 2016 yılı takiben neler yaptık onu da sizlerle paylaşmak isteriz. Biz seçildikten sonra 3. yılımız bitiyor, bu zaman zarfı içerisinde fiziki yapıda odanın iç dizaynında çalışmayı kolaylaştırıcı, çiftçilerimize daha rahat hizmet verebilme adına bir takım değişiklikler yaptık. Yukarıdaki çalışma ofislerimizi aşağıya indirdik, üreticimizin çok daha rahat ettiğini gördük, dolayısıyla burayı da boşatmışken yukarıda, çiftçinin olmazsa olmazı tarım danışmanı birimi oluşturduk. Tarım danışmanı biriminde bu yıl itibariyle 3 arkadaşımızı konuşlandırıyoruz. Bu arkadaşlarımız arazi üzerinde birebir çiftçilerle istişare yapıyorlar.  Ayrıca her tarım danışmanı arkadaşımızın 60 adet danışmanlık hizmeti verdiği çiftçisi var. Dolayısıyla biz 180 adet çiftçimize danışmanlık hizmeti veriyoruz.

-İyi Tarım Uygulamasında Ordu İlinin En İyisiyiz

İyi Tarım yapıyoruz, yine bu tarım danışmanı arkadaşlarımız ve kadrolu personellerimizden ziraat mühendisi, bitki korumacı arkadaşlarımızda onlara koordinatörlük ediyor. İlçe Tarım Müdürlüğü bizi, İl Tarım Müdürlüğü İlçe Tarımı ve bizi, Tarım Bakanlığı ise geneli burada denetliyor. 20 çiftçiyle başladığımız iyi tarım uygulamasını 120 çiftçiye kadar çıkartabildik. İyi Tarım uygulamalarında çok ciddi başarılar elde ettiğimizi söyleyebilirim. Hatta Ordu ilinin en iyisiyiz de diyebilirim bunda iddialıyız. İyi tarım uygulaması sayının çok yüksek yapılmasıyla, ya da çok klas bir, iki yerde gösteri yapmak değil, iyi tarım uygulamaları üreticimizin danışmanıyla birlikte kanuni müeyyideler neyi gerektiriyorsa tam anlamıyla yerine getirmesini gerektiriyor. Sonuç olarak her şeyi toprak tahlilinin vermiş olduğu reçeteye göre kullanıyorsunuz. İyi tarım uygulamasında bahçeden ürün numunesi alarak Antalya, Ankara, Kayseri gibi yerlerde çeşitli laboratuvarlarda yapılıyor. Buradan da eğer bir ilaç kalıntısı çıkmazsa gönderdiğimiz numunede tarım bakanlığı size dönüm başı 50TL destek ve teşvik sağlıyor. Bunda şuanda daha bir tane fire vermeden, üretici sayımızı da her geçen gün arttırarak geliyoruz. Buda bizi mutlu ediyor.

-Odamıza 2 adet arsa kazandırdık

Odamızın karsısında arsa alarak odamıza 2 adet arsa kazandırdık. Yanında bir arsa daha var, arsa sahipleriyle anlaşabilirsek 3. Arsayı da eklemeyi düşünüyoruz. Orda 300-345 m2 bir bina oturacak ve bu binanın giriş katında tamamen çiftçinin fındık bahçesinde kullanabileceği materyallerle dolduracağız. Elimizden geldiğince üreticiyi koruma ve kollamayı düşünüyoruz. Kanun da iktisadi işletmeyi oda bünyesinden ayırın diyor. Biz bunu düşünerek geçekleştirmek istiyoruz.

-Küllenme ile mücadele motorunu günlük 20 TL karşılığında kiraya vereceğiz

Son yılların ciddi hastalığı fındıkta küllenmeyle mücadele ediyoruz. Odamıza 2 adet küllenme ilacı ile mücadele motoru aldık. Bu motorları çok cüzi miktarda günlük 20 TL’ye kiraya vereceğiz. Burada amacımız küllenme ile mücadeleyi teşvik etmek. Bizim vermiş olduğumuz motoru görerek 2-3 kişinin bir araya gelerek almasını sağlamak. Şuana kadar 4 çiftçimiz aldı kullandı ve geri getirdi.

-Üreticinin maliyet giderini aşağı düşürmek, alın terinin karşılığını almak ve bu işten para kazanan yatırımcılara destek olmak için çabalıyoruz

Özellikle fındık çiftçisinin maliyet gideri çok fazla olduğu için bizler hep istişare içindeyiz. Biz geçtiğimiz yıllarda ticaret odası ve borsasıyla bir araya geldik. Bu yıl yeni seçimlerin ardından yine bir araya geleceğiz. Biz bu fındığın paydaşlarıyız. Gerek ticaret borsası gerek ticaret odası gerek fabrikacı, esnaf olmak üzere bir masa etrafından bir araya gelirsek hem fındıkçının maliyetini aşağı düşürmenin yollarını ararız, hem de üretici alın terinin karşılığını alır diye düşünüyoruz. Çiftçini sağcısı solcusu olmaz. Ortak hedefimiz hem üreticinin maliyet giderini aşağı düşürmek, alın terinin karşılığını almak hem de bu işten para kazanan, yatırım yapan arkadaşlarımıza destek olmak.”

 

 

 

SARIKAHRAMAN “İyi Tarım Uygulamasında Ordu İlinin En İyisiyiz”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi
deneme bonusu