İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. ORÇEV: “Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu’yu unutmayacağız.”

ORÇEV: “Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu’yu unutmayacağız.”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekoloji dernek ve platformların oluşturduğu Ekoloji Birliği üyesi olan Ordu Çevre Derneği doğa ve yaşam savucusu Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu’nun Altalya’da öldürülmesinin yıldönümü nedeniyle, “Ali Ulvi ve Aysin, yaşamı savunanların mücadelesinde yaşıyor.” vurgusu yaptı.

                ORÇEV adına açıklma yapan Başkan Gül Ersan yaşanan süreç hakkında da bilgi vererek şunları söyledi.“Bugün 9 Mayıs 2018. Türkiye ekoloji hareketini ve bu hareketi destekleyen her bir yaşam savunucusunu, alışık olmadığı bir biçimde sarsan bir olayın üzerinden tam bir sene geçti.

Bugün 9 Mayıs 2018. Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu’yu, içinde sayısız karanlık ilişkinin bulunduğu bir cinayette yitirişimizin yıldönümü. O günden bugüne, kötü bir suç filmi senaryosundaki gibi gelişen olayları ve cinayetin üzerinden bir türlü kalkmayan şaibeyi gün be gün takip ettik, edeceğiz.

Bugün 9 Mayıs 2018. Bugün bir defa daha, Finike’nin sedir ormanlarını korumak için canla başla mücadele eden bu iki güzel ruhun anısını yaşatacağımızı ve mücadelesini sürdüreceğimizi haykıracağımız, acılı, ama umudumuzu yitirmediğimiz bir gün. Yitiremeyiz, yitirmeyeceğiz. Kaldıkları yerden devam etmek; Ali Ulvi’ye, Aysin’e ve Karadeniz Sahil Yolu projesi sürecinde, yine karanlık bir cinayetle öldürülen Cihan Eren’e borcumuzdur.

Ali ve Aysin’in, yerel halk ve mücadele platformlarıyla birlikte taş ocaklarına karşı verdiği mücadele ve sonrasında yaşananlar, tüm Türkiye’de devam eden ekoloji mücadelesinin özünü ve önemini, yaşam alanı ve doğal alan mücadelesi veren bireylerin içinde bulunduğu tehlikeyi bir defa daha gözler önüne sermiştir.

Özellikle son 5 yılın doğa saldırısı özelinde ülkenin hemen her noktasında açılan taş ocaklarına karşı, Ali Ulvi ve Aysin’in verdiği mücadele eskilere dayanıyor.

2013’te, Ali Ulvi ve Aysin, Finike’de mermer ocakları için katledilen sedir ormanlarını ve yine aynı bölgedeki tarihi kalıntıları kamuoyuna duyurmuştu. Çiftin, yöre halkıyla birlikte verdikleri mücadele sonucu, Finike’nin Kızılcık Yaylası’ndaki bir mermer ocağına valilikçe verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ve maden arama izin belgesi mahkemece iptal edildi.

Şubat 2016’da, Kızılcık Yaylası’nda faaliyet gösteren bir taş ocağı firmasının ağaçları kestiği yönünde açıklama yapan ve alanın fotoğraf ve görüntülerini paylaşan Ali Ulvi, ‘iftira’ suçlaması ve 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davadan beraat etti. Mermer ocağını için çember daralıyordu.

Mayıs 2016’da, iptal edilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ve maden arama izin belgesini geri kazanmak için temyize giden şirketin, kararın yürütmesinin durdurulma talebi, Danıştay tarafından reddedildi. En yüksek idari mahkeme de, doğa talanına dur demişti.

Ve 2017. Mart ayında, Ali Ulvi hakkındaki 100 bin TL’lik tazminat talebi, mahkemece reddedildi.

Nisan ayında, Danıştay davayla ilgili önemli bir karar açıkladı, 25 hektarlık izinle alınan ÇED Gerekli Değildir raporlarıyla 145 hektarı bulan alanda faaliyet göstermenin hukuka aykırı olduğu yönünde karar verdi. Ali Ulvi şöyle diyordu: “Bundan sonra taş ocakları artık ÇED raporu almak zorunda. Halihazırda çalışan ocaklar ise bu karar doğrultusunda kapatılmak zorundadır. Bütün çevrecilere sesleniyorum, bu kararı bir dilekçe ekinde valiliklere vererek bölgelerindeki ocakların kapatılmasını talep etmeliler. Kapatılmaması durumunda ise dava açarak bizim kararımızı dayanak olarak göstermeliler. Bu karar vahşi madenciliğin sonu olacaktır.”. Bu gelişme, bölgedeki ve Türkiye’deki tüm mermer ocaklarını ve “ticari faaliyetler”ini tehdit etmişti.

5 Mayıs 2017 sabah 02.00 civarında Ali Ulvi ve Aysin’in evlerinin hemen yakınındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Ali Ulvi, sosyal medyada büyük bir facianın eşiğinden döndüklerini, yangını çiftliğin sınırında söndürebildiklerini yazdı.

9 Mayıs 2017’de, Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu Kızılcık Yaylası’ndaki evlerinde ölü bulundu. Bölgeye yeni taşınmış olan Ali Yamuç gözaltına alındı ve üç gün sonra tutuklandı. Cinayeti itiraf etti, “para için” yaptığını söyledi. Mahkemedeki ifadesinde kapatılan bir mermer ocağını azmettirici olarak gösterip, kendisine 50 bin TL para teklif edildiğini anlattı. Bir hafta sonra, katil Ali Yamuç’un eşi Fatma Yamuç, cinayete iştirak suçuyla tutuklandı. Üzerinde bulunan, Ali Yamuç’un adıyla yazılmış ve yine onun tarafından imzalanmış mektupta şunlar yazıyordu:  “Bana vaat ettiğiniz ödemeyi yapın. ‘Öldür paranı hemen vereceğiz’ diye vaatlerde bulunup, neyi bekliyorsunuz? 10 gün içerisinde param gelmez ise görüşürüz. İpleriniz cebinizde haberiniz olsun”.

Ali Yamuç konuşmaya devam ediyordu. Savcılık ve mahkemede ifadelerinde, kapatılan mermer ocağında çalışan ’Çirkin’ lakaplı kişinin, cinayetler için 50 bin TL teklif ettiğini, 3 bin TL’sini ödediğini ileri sürdü. Takip eden günlerde eşi Fatma Yamuç yardım ve yataklıktan tutuklandı.

20 Eylül 2017’de, “güvenlik” gerekçesiyle Elmalı Cezaevi’nden Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne nakledilen Ali Yamuç, ölü bulundu. Alanya Savcılığı’nın hazırladığı rapora göre, Ali Yamuç’un, tuvalette eşofman lastiğiyle kendini astığı belirtildi. Ali Yamuç kendini öldürmeye tutuklandıktan 5 ay sonra mı karar vermişti? Cinayeti itiraf eden, olayda azmettiriciler bulunduğunu belirten bir katilin intiharı akla yatkın mıydı? Yamuç’un ölümünden kimler ne kazanacaktı, kimler ne kaybedecekti? Yamuç, hayatını kaybederken birçok cevabı da beraberinde götürdü.

11 Ocak 2018’de, Aysin ve Ali Büyüknohutçu çifti cinayeti davası başladı: Fatma Yamuç hakkında cinayete yardım ettiği gerekçesiyle ‘kasten öldürme’ ve ‘birden fazla kişiye karşı gece vakti konutta silahla yağma’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet istendiği davanın ilk duruşması görüldü. Ali Yamuç’un şüpheli ölümü dava dosyasına eklenmedi.

14 Mart 2018’de Aysin ve Ali Büyüknohutçu çiftinin evlerine yaklaşık 300 metre mesafede bulunan ve mahkeme yoluyla kapattırdığı ki mermer ocağı için yeniden ÇED başvurusu yapıldı! Hemen ertesi gün Fatma Yamuç, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Duruşma eksik hususların giderilmesi için ertelendi. Bir ay sonra ise mahkeme, azmettiricilerin tespiti için Finike Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Olan biten aslında açıktır. Ali Ulvi ve Aysin’in haklı ve meşru mücadelesi, kazanımlarla dolu hukuki mücadelesi birilerinin tekerine çomak sokmuştur. Unutulmasın ki, gerçeğin er ya da geç ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır.

Bugün 9 Mayıs 2018. Bugün her bir yaşam savunucusunun kalbi, Ali Ulvi ve Aysin için atıyor. Bugün Toroslar’dan esen rüzgar, Ali Ulvi ve Aysin’in nefesini taşıyor. Bugün Finike’nin sedir ormanları; kurdun ve kuşun şarkısıyla Ali Ulvi ve Aysin’i uğurluyor bir defa daha. Bugün ve bundan böyle her gün, Ali Ulvi ve Aysin, yaşamı savunanların mücadelesinde yaşıyor.

Ve bizler de bu iki güzel ruhun şiarını taşıyoruz yarına ve sonraki yıllara:

“Korkmuyoruz” ve mücadeleye devam ediyoruz!”

ORÇEV: “Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu’yu unutmayacağız.”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi