İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. VARLIK ŞİRKETLERİNİN BİLİNMEYENLERİ VE HUKUKİ SÜREÇ AÇIĞA KAVUŞTU

VARLIK ŞİRKETLERİNİN BİLİNMEYENLERİ VE HUKUKİ SÜREÇ AÇIĞA KAVUŞTU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bankaların kredi borcunu varlık şirketlerine satması ve bu şekilde tahsil etmesi vatandaşlar tarafından tepki çekiyor.

Varlık şirketleri tarafından yıldırma politikalarının abartılması ve vatandaşların bu konuda hukuki anlamda neler yapılabileceğini Avukat Adem Pilav’a sorduk.

Ülke genelinde 15 varlık şirketinin faaliyet gösterdiğini ifade eden Avukat Adem Pilav, vatandaşların aranmaları durumunda bu şirketleri iyi analiz etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Alacağı temlik alan varlık şirketlerinin acımasız tahsil uygulamalarının olduğuna değinen Avukat Adem Pilav, şu şekilde konuştu: “Varlık şirketleri her ne kadar ülkemizde 3 yıldır bilinmekle birlikte asıl kuruluşları 2002 yılına dayanır. 2002 yılından beri varlık şirketleri ülkemizde faaliyet göstermektedir. Varlık şirketlerinin kuruluş amacı özellikle bankaların ve finans kuruluşlarının 2-3 yıl zaman dilimi içerisinde tahsil edilemeyen borçların finans şirketlerine devri ve temliki söz konusudur. Burada tabi ki bize de çok başvurular vardı bununla ilgili, çünkü bilinmeyenli bir konudur.

Borçlunun alacağını söz konusu bu varlık şirketlerine devredilmesi veya devredilmemesiyle ilgili bir inisiyatif söz konusu değildir. Uygulamada devlet bankalarının bu tip varlık şirketlerine alacaklarının devrinin söz konusu olmadığını, özellikle özel bankaların bu mekanizmayı daha çok kullandığını görmekteyiz.

“Borçlunun Rızası Olmadan Temlik Sözleşmesi Yapılır”

Alacağın temliki sözleşmesi hukuki bir kurumdur, bu şekilde bankalar alacaklarını varlık şirketlerine devrederler. Bu hukuki ve yasal bir süreçtir. Borçlunun burada ‘benim alacağımın temlik edilmesini, varlık şirketlerine gitmesini istemiyorum, benim bu konuda rızam yoktur’ gibi lüksüde söz konusu değildir. Burada borçlunun herhangi bir rızası olmadan temlik sözleşmesi yapılıp devredilebilir. Borçlunun bundan haberi bile olmaz, sadece varlık şirketi söz konusu alacağı devraldıktan sonra borçluyla irtibata geçer.

Tabi burada dikkat edilmesi gereken husus, ülkemizde bir defa 15 tane varlık şirketinin faaliyet gösterdiğini söyleyelim ‘ben varlık şirketinden aradım’ diyen her insanında söylediklerine itibar etmemek lazım. Yani dolandırıcılık çok yaygındır.

“Varlık Şirketi Adı Altında Arayan Dolandırıcılara Dikkat”

Dolayısıyla borçluların bu şirketleri teyit etmesi lazım, buda iki şekilde olur. Varlık şirketleri BDDK denetimi altında faaliyet gösterirler. Dolayısıyla söz konusu web sitesine girdiklerinde kendilerini arayan varlık şirketinin olup olmadığı hususunu burada teyit etmeleri mümkündür. Ayrıca söz konusu temlik sözleşmelerinin ve ilgili dosyayla ilgili evraklarını istedikten sonra ödeme ile ilgili prosedür içerisine girmeleriyle ilgili fayda vardır. Varlık şirketleriyle ilgili prosedür usulüne uygun, yani herhangi bir sağlıksız kuruluş veya bir dolandırıcılık yoksa uzlaşmanın daha kolay olduğunu müşahede ettiğimizi ifade edelim. Mesela resmi anlamda 100 bini aşmış bir 8 bin TL’ye uzlaşılarak kapatıldığını da gördüm. Varlık şirketine bu ödeme yapıldıktan sonra artık borçlunun borcu sona ermekte.

“Para Borçları İçin Hapis Zaten Mümkün Değil”

Varlık şirketleriyle ilgili ‘bizi aradılar, hapse attıracağız, haczedeceğiz’ gibi söylemlerin aslı astarı yok. Bir defa bu arayan kimselerin avukat olmadıklarını söyleyelim. Bu arayan kişiler genelde arama firmalarından olduklarını, hatta kendilerini avukat olarak takdim edenlerin olduğunu bile biliyoruz. Bunlara itibar edilmemesini, bu tip bir varlık şirketine, bir dosyanın iletilmesi halinde bir avukat arkadaşlarımızla irtibata geçebilirler. Bu işleri bilen insanlar varlık şirketleriyle görüşmeleri sürdürebilirler. Asla ve asla ‘hapse attırırım’ gibi söylem söz konusu değil, biliyorsunuz para borçları için hapis zaten mümkün değil. Yani bir insanın borcu var diye hapse atılması söz konusu değildir, sadece taahhüt verildiğinde 3 aya kadar bir tazyik cezası söz konusu olabilir” dedi.

VARLIK ŞİRKETLERİNİN BİLİNMEYENLERİ VE HUKUKİ SÜREÇ AÇIĞA KAVUŞTU
Yorum Yap
Asayiş Gazetesi