İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. “Ünye’nin Kayıp Hikayeleri” anlatıldı

“Ünye’nin Kayıp Hikayeleri” anlatıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ordu’nun Ünye ilçesinde düzenlenen 2. Ünye Anlatıcılar Buluşması’nda, “Ünye’nin Kayıp Hikayeleri” anlatıldı.

 Ünye Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nde düzenlenen etkinlikte, inşaat mühendisi, senarist ve masal anlatıcısı İsmail Canbulat ve Yaşayan Kültürel Miras Müzesi Sorumlusu Halk Bilimci İhsan Akbulut koordinatörlüğünde Ünye’nin kayıp hikayeleri, Ünye şivesi ile hikayeler, ilçenin tarihi, geçmişteki kültürel yapısı, anlatıcıların Ünye’deki anıları aradan geçen yılların ardından hafızalarda yeniden canlandı.

 1960 yılında Ünye’de görev yapan öğretmen Mehmet Zeki Gündüz’ün öğrencileri ile hazırladığı Ünye Masalları kitabından esinlerek bu etkinliği düzenlediklerini belirten Canbulat, Ünye’nin masal ve hikayelerinin yeniden hayat bulduğunu ifade etti.

 İsmail Canbulat: “Fikir, önce Ünye masallarını anlamaktan çıktı. Ünye masalını yıllar önce derlemiş, anlatmış insanları, onların hocalarını bulduk. Mehmet Zeki Gündüz’ün öğrencileri ile hazırladığı Ünye Masalları kitabından esinlendik. 48 yıl sonra biz bu etkinlikle hocalarıyla öğrencileri buluşturduk. Ünye sahilinde bir masal ateşini İhsan kardeşimle beraber yaktık. Buradan hareketle de bunu devam ettirelim dedik. Çünkü zihinlerde kayıp hikayeler var. Eski insanların, kadim kültürlerin kesiştiği bir yer Ünye. Bunların anlatıldıkları hikayeler var. Hep birlikte bir anlatıcılar buluşması yaptık. Hikayelerimiz kaybolmasın, belediyemize bir ışık tutalım istedik.” diye konuştu.

Halk bilimci İhsan Akbulut ise sözlü tarihin çok önemli bir kültür ögesi olduğunu belirterek; “Bu etkinlikte insanlar bildiklerini anımsayabildikleri kadar aktarıyor. İki yıldır düzelendiğimiz etkinlikte insanlar belgeleriyle değil bellekleri ile geldi. Belleklerini burada bize aktardılar. Bir sözlü kültür ortamını icra ettik. Hikayeleri kaybolmaması için dijital ortama da kaydettik. Sözlü kültürü dijital ortama aktararak bir kaynak oluşturduk.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik sonrasında masal ve hikaye anlatıcılarına plaket takdim edildi.

Etkinliğe Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren de katıldı.

 

“Ünye’nin Kayıp Hikayeleri” anlatıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi