İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. ALTINA DEĞİL,SİYANÜRE KARŞIYIZ

ALTINA DEĞİL,SİYANÜRE KARŞIYIZ

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VİDEO HABER

VFG

 

Sahil köy muhtarı Mehmet Şensoy ve Fatsa Ünye Ordu Doğa Koruma Platformu Üyesi Ceyhan Aksu gazetemize ziyarette bulundular.Fatsa Ünye Ordu Doğa Koruma Platformu Üyeleri Mehmet Şensoy ve Ceyhan Aksu gazetemize yapmış oldukları özel açıklamada,bizim yaklaşık iki yıldır verdiğimiz mücadele gerek Fatsa’da gerekse herkesin gündemindedir. Bu siyanür ile altın arama mücadelesidir dediler ve açıklamalarına devam ettiler.

Fatsa Ünye Ordu Doğa Koruma Platformu Üyesi Ceyhan Aksu;

Biz iki yıl önce bu mücadeleye girdiğimizde sivil toplum örgütleri, kamu kuruluşları, siyasi partileri birkaç kez bilgilendirmiştik. Eksiklerimizin çok olduğunu bunların yeniden hayata geçirmek için tekrardan sivil toplum örgütleri, kamu kuruluşları, siyasi partiler gibi örgütleri bir araya toplamaya çalıştık.

Bizim burada altın çıkarılmasına değil ,çıkarılma yöntemine karşıyız. . Fakat altının tehlikeli yani doğa ve insan sağlığına zararından ziyade nasıl daha az zararla çıkarılması taraftarıyız.

İkinci husus çevre konusunda şuanda 100 dönümün üzerinde bir araziye kurulan bu tesiste, ÇET raporuna göre 1000 dönüm araziye yayılacağı söyleniyor.

Bu Mesele Toplumun sorunudur

IMG_4839Fakat en azından çevreye yayılmasını önlemek amacıyla veya daha az bir zararla çıkartılmasını engel oluruz diye düşünüyorum. Şuana kadar yaptığımız gezilerden çok olumlu bir sonuç alamadık. Ama bundan sonra inşallah olumlu bir sonuç bekliyoruz. Çünkü meselemiz kişisel veya şahsi değil, toplumsal bir yaşam ve çevre mücadelesidir. Bunun için herkesin bu taşın altına elini sokmasını bir birlik ve beraberlik ile ortak akıl ve fikir yürütme babında bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyorum.

Medyadan Destek Bekliyoruz

Bunun akıbetinde biz bu sivil toplum örgütlerini dolaştıktan sonra tekrar Ünye’de büyük kapsamlı akademisyenlerin ve profesörlerin katılımını sağlayacak bir konferans vermeyi düşünüyoruz. Bunda da basın yayın kuruluşlarının büyük bir önem arz ettiğini düşünüyoruz.

Onun için Ünye’deki bütün yerel gazeteleri dolaşıyoruz. Sizleri de aramızda görmekten onur duyarız diye düşünüyorum. Bunun için de herkesin bir şeyler yapmasını bekliyoruz.

Dediğim gibi siyanür üretimine başlandı. Yaklaşık olarak 500 kilo altın çıkarıldığı söyleniyor. Bu da ne derece sağlıklı bir bilgi bilemiyoruz. Ama eğer başlanılmadıysa bile büyük ihtimalle başlayacaklardır. Bunun da kısa zamanda çevre ve insan sağlığına zararını ve etkisini göreceğiz. Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yapması gerektiğini düşünüyorum dedi.

Sahilköy Muhtarı Mehmet Şensoy ise gazetemize yaptığı açıklamada;

Platform olarak yola çıkmamızın sebeplerinden bir tanesi siyanürlü altın ayrıştırma tesisinin bölgemizdeki doğal IMG_4840yaşam ve canlı hayatı üzerinde olumsuz etkilerini önlemek amacıyla yola çıkmış bir platformuz. Fakat bu zehir tesisi şuanda önemli ölçüde hazırlıklarını tamamlamış ve üretim aşamasına gelmiş durumdadır. Hatta deneme çalışmalarına başlamışlardır. Biz bu zamana kadar yaptığımız faaliyetlere ek olarak tekrar bu bölgede Ünye’de ve Fatsa’da kamuoyu duyarlılığını artırmak ve bu zararlı tesise karşı bir toplumsal karşıtlık yaratmak istiyoruz.

Gelecek Nesillere Vebal Altında Kalmayalım

Eğer bunu başaramazsak doğa, insan ve canlı yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerini kısa süre sonra hep beraber yaşayacağız. Biz istiyoruz ki bu tür etkiler ortaya çıkmadan bunları engelleyelim. Biz büyüklerimizden bu doğayı temiz bir vaziyette almışsak, çocuklarımıza da temiz bir çevre bırakalım amacındayız. En azından gelecek kuşaklar bu zehir tesisi buraya yapılırken bizim büyüklerimiz uyumuş mu? Ya da nasıl seyretmiş? Diye bir vebal altında kalmayalım istiyoruz. Bunun için herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Çabalarımız bu yöndedir. Şimdiden katkı sunacak herkese teşekkür ediyorum dedi.

ALTINA DEĞİL,SİYANÜRE KARŞIYIZ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi