ORDU ARICILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ FEYZULLAH KONAK:
“DOĞU KARADENİZ’DE BAL ARILARI KIŞ MEVSİMİNDE POLEN İHTİYACINI FINDIK AĞACINDAN KARŞILIYOR”
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapılan bir araştırmada, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon gibi fındık bölgelerinde bal arılarının kış mevsiminde bile olsa yöre halkının ‘fındık püskülü’ dediği fındık erkek çiçeklerinden polen elde ettiğini ortaya çıkardı.
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ziraat Yüksek Mühendisleri Şeref Cınbırtoğlu ve Gökhan Akdeniz tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre, bal arılarının kış mevsiminin yaşandığı Şubat ayında bile fındık ağaçlarından polen topladığı belirlendi. Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, “Florada çiçeklenmenin çok az olduğu erken ilkbaharda bal arılarının üreme ve yavru yetiştirme faaliyetlerinin başlayacağı dönemde, polen ihtiyaçlarını fındık bitkisinden karşılaması özellikle bu bölgelerde kışlatmaya bırakılan koloniler bakımından oldukça önemlidir. Ordu yöresinde kış mevsiminin yaşandığı Şubat ayında hava sıcaklıklarının uygun olduğu zamanlarda florada bal arıları için polen kaynağı temin edecek türlerin yetiştiği ve polen sağladıkları görülmüştür” dedi.
Şubat ayında fındık ağaçlarından polen toplayan bal arılarının takip edildiğini belirten Konak, “Şubat ayında yapılan bu çalışma da bal arılarının fındık bitkisinin erkek çiçeklerinin bulunduğu kediciklerden polen topladığı belirlenmiştir. Yapılan inceleme ve analizlerde bal arılarının kovanlarına taşıdıkları polenlerin tamamının sarı renkli olduğu görülmüştür. Bu çalışma fındık bitkisinin erken İlkbahar döneminde bal arısının polen kaynağı olduğunu ortaya çıkarmıştır” diye konuştu.