Ünye Belediye Başkanı Ahmet ÇAMYAR, yapmış olduğu açıklamalarda kentsel dönüşümden bahsetti ve 3 farklı alanda kentsel dönüşüm çalışmalar devam edecek dedi.
Ünye Belediye Başkanı Ahmet ÇAMYAR;
”Biz Ünye’ye gelirken bu kent’i dönüştüreceğiz ve 21. yüzyıla hazırlayacağız. Dolayısıyla yaşanılabilir bir kent inşa edeceğiz demiştik. Tabi kent’i dönüştürürken eski binalı yıkmadan, yeni alanlar açmadan ve yeni meydanlar yapmadan yeni bir Ünye inşa etmemiz mümkün değil. Bununla ilgili Ünye kamuoyunda göreve geldiğimiz günden itibaren 3 farklı alanda kentsel dönüşüm çalışmalarımızın devam ettiğini zaman zaman Ünyeli hemşehrilerimizle paylaştık.
Bunlardan bir tanesi Belediye Sinemasının olduğu yer ve Rüzgarlı Sokak, bir tanesi Pazaryeri ve bir tanesi de Sanayi Sitesinin olduğu alandı. Bununla ilgili dosyamız Çevre ve Şehircilik Bakanlığında. Geçtiğimiz haftalarda Bakan Beyin bir açıklaması ile birlikte yakın zaman dilimi içerisinde diğer yukarı bölgeler ile ilgili imzanın tamamlanacağı yönünde.
Biz buraları dönüştüreceğiz ki, buralara kültür sarayları, meydanlar yapacağız, yaşam alanları ve hemşehrilerimizin nefes alabileceği yerler inşa edeceğiz. Bunlardan bir tanesi de Belediye Sineması ve Kültür Sarayının olduğu alan. Buralarla ilgili süreç tamamen Ünye Belediyesinin dışında gelişmektedir. Bunun altını özellikle çiziyorum, tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 6306 sayılı kanunu gereği göndermiş olduğu riskli yapı kapsamında yürüyen süreçle ilgilidir. Buradaki kiracılarımıza göndermiş olduğumuz ihtarlarda kanuni hükümler net bir şekilde yazmasına rağmen, olay Ünye Belediyesi ile kendileri aralarında cereyan eden bir olgu şekline getirilmeye çalışılmakta ve bu yanlış bir algı.
Bakanlık burada gerekli risk analizlerini yaptı ve bina 1968 tarihinde yapılmış bir binadır, eski bir binadır, deniz kumu kullanılmıştır, demirleri sağlıklı değildir ve Ünye ve yöresine deprem konusunda bir kuşak daha risk oluşturabilecek bir yapıdadır. Dolayıyla bu binalarda analizler sonucunda riski binalar kapsamına alındığı için Bakanlık, Ünye Tapu Müdürlüğüne 03.04.2015 tarihinde ”60 gün içerisinde buranın boşaltılması ve peşinden yıkılması gerektiği” ile ilgili yazısını imzalayarak göndermiştir. Bunun üzerine kanun der ki; 60 günün sonunda boşaltılmadığı taktirde 30 günlük ek süre daha verilir peşinden Kaymakamlık vesilesi ile burası boşaltılır, onun peşinden ise Bakanlık bütçesinden Kaymakamlık vasıtası ile yıktırılır ve işlem bu şekilde tamamlanır.” Yani Ünye Belediyesi burada sadece talep edendir ve bu alanlar kentsel dönüşüm alanı ilan edilsin diyendir. Süreci yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.