Cumhuriyet Halk Partisi Ünye İlçe Başkanı Isa Maral, pandemi sürecinde KOBİ’lerin yaşadığı sorunları dile getirerek, çözüm önerilerini açıkladı.
Başkan İsa Maral, bugün konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında parti olarak saha çalışmalarında belirledikleri 8 sorunu şöyle ifade etti;
“Pandemi süreci bütün olumsuzluğu ile hayatımızı etkilemeye devam ediyor.
Genel merkezimiz sorunları yerinde tespit amacı ile ve adım adım iktidar çalışması çerçevesinde sorunları yerinde tespit çalışmalarına devam ediyor.
Daha önce çiftçiler ile ilgili sorunlarımızı tespit ettik ve kamuoyuna sorun ve çözüm önerileriniz sunduk.Akabinde esnaf ile ilgili sorunlar 81 ilde yapılan çalışmalarla tespit edildi ve çözüm önerileri genel başkanımızın grup toplantısında 17 madde olarak açıklandı.
Ekonomimizin üretim ayağını temsil eden ve ihracatımızın yani döviz girdimizin de %70’inin sağlandığı kobiler ile ilgili çalışma da 81 ilimizde başlatıldı. Bu kapsamda Türkiye’nin 81 ilinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm milletvekilleri genel başkanımızın talimatları doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Ordu ili genelinde milletvekili mi Sayın Mustafa Adıgüzel ve Genel Başkan Yardımcımız Sayın Seyit Torun ilçelerde KOBİ ziyaretleri ile sorunları tespit etme çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda dün ilçemizi ziyaret eden Genel Gaşkan Yardımcımız Seyit Torun ile birlikte KOBİ düzeyindeki işletmelerin sektör temsilcileri ile görüşmeler yaptık. Sorunları bizzat işletme etkilerinden dinledik, tespit ettik. Bu kapsamlı çalışmanın sonuçları genel merkezimiz tarafından değerlendirilecek ve kısa zamanda sorunlar ve çözüm önerileri kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Sahada tespit ettiğimiz bazı sorunları kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz;
1- Pandemi sürecek inşaat sektöründeki kısmi bir rahatlama dışında tüm sektörleri ciddi şekilde olumsuz etkilemiştir.
2-Kurdaki aşırı yükselme üretim maliyetlerini olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir.
3-Pandemi sürecinde yapılan devlet teşvikleri yetersizdir. Yıllarca devlete vergi veren KOBİ’ler hibelerden yararlanamamış, devlet ve özel bankalardan yeniden borçlanmak zorunda bırakılmıştır.
4- Kısa çalışma ödeneği yetersizdir, devam etmelidir.
5-Personel sayısı hala pandemi öncesine ulaşamamıştır.
6-Üretim giderlerindeki vergiler daha fazladır, maliyetleri artırmaktadır.
7- Ertelenen vergilerin ödeme takvimi ile birlikte vergi yükü önümüzdeki aylarda iki katına çıkacaktır.
8-Pandemi nedeniyle ödemelerini düzenli yapamayan KOBİ’lere sicil affı getirilmelidir.
Kobi’lerle ilgili daha birçok sorun tespit edilmiş ve çözüm önerileri alınmıştır.
Bir kez daha Ünye Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasının ne kadar önemli olduğu görülmüştür. Çözüm önerileri genel merkezimizin çalışmaları sonucunda en kısa zamanda raporlaştırılıp, sorunlar ve çözüm önerileri kamuoyuna duyurulacaktır.” Dedi.