Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye’de yılda 45 bin ton civarında kivi üretilmesine rağmen yıllık 10 bin ton civarında da kivi ithalatı yapıldığını söyledi.
ODÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye’de kivi üretiminin her geçen yıl yaygınlaştığını ve üretimin 45 bin ton seviyelerine kadar yükseldiğini kaydetti. Türkiye’de üretilen kivinin depolama şartlarına göre en fazla 2-6 ay arasında depolanabildiğini de belirten Prof. Dr. Karadeniz, “Yetersiz depolama ve çeşitli nedenlerden dolayı yıllık üretim, iç piyasada tüketimi karşılayamıyor. Bu nedenle Türkiye yılda yaklaşık 10 bin ton civarında kivi ithalatı yapıyor. Kivinin mutlaka sanayi ürünü olarak değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Yeni Zelanda’da üretilen kivinin yüzde 80’inin kozmetik, eczacılık, ayakkabı boyası, şekerleme gibi sanayi alanında tüketildiğini, Türkiye’de ise kivinin sanayi tüketiminin yetersiz olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karadeniz, “Türkiye’de üretilen kivinin hasadına 1 Kasım itibariyle başlanıyor. Hasattan elde edilen kiviler 6 ay saklanabiliyor. Yeni Zelanda’da ise hasat Mart’ta başlıyor. Bu nedenle Türkiye’de üretilen kivi 6 ayda tüketiliyor. 10 bin ton dolayın da da ithalat yapılıyor. İç piyasada yılda yaklaşık 55 bin ton civarında kivi tüketimi oluyor. Geleceğe dönük mutlaka Ar-Ge çalışması yapılması gerekiyor. İç piyasada kivi tüketimi için sanayi gelişmediği sürece sıkıntı sürer. 10 bin ton kivi ithal ediyoruz ama sanayi tüketimi maalesef yetersiz. Fındıkta olduğu gibi kivide de sanayi tüketimi olmalı” diye konuştu.
Türkiye’de 22 bin hektarlık alanda gerçekleştirilen kivi üretimi yıllık 45 bin tona kadar ulaştı. Karadeniz, Marmara ve Ege’de yaklaşık 22 ilde kivi üretimi yapılırken, Türkiye’de en çok kivi üreten iller arasında ilk 3’te yer alan Ordu ili üretimin yüzde 14’nü karşılıyor. Ordu’da 2 bin 600 dekar alanda yaklaşık 6 bin ton üretim gerçekleştiriliyor.