İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. DEPOLAMA YETERSİZ

DEPOLAMA YETERSİZ

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KARADENİZ: "KİVİ İTHAL EDİYORUZ" ODÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF.DR.TURAN KARADENİZ: “TÜRKİYE’DE YETERSİZ DEPOLAMA SEBEBİYLE KİVİ 6 AYDA TÜKETİLİYOR” “GERİ KALAN AYLARDA TÜRKİYE KİVİ İTHAL ETMEK ZORUNDA KALIYOR”Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye’de yılda 45 bin ton civarında kivi üretilmesine rağmen yıllık 10 bin ton civarında da kivi ithalatı yapıldığını söyledi.
ODÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye’de kivi üretiminin her geçen yıl yaygınlaştığını ve üretimin 45 bin ton seviyelerine kadar yükseldiğini kaydetti. Türkiye’de üretilen kivinin depolama şartlarına göre en fazla 2-6 ay arasında depolanabildiğini de belirten Prof. Dr. Karadeniz, “Yetersiz depolama ve çeşitli nedenlerden dolayı yıllık üretim, iç piyasada tüketimi karşılayamıyor. Bu nedenle Türkiye yılda yaklaşık 10 bin ton civarında kivi ithalatı yapıyor. Kivinin mutlaka sanayi ürünü olarak değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Yeni Zelanda’da üretilen kivinin yüzde 80’inin kozmetik, eczacılık, ayakkabı boyası, şekerleme gibi sanayi alanında tüketildiğini, Türkiye’de ise kivinin sanayi tüketiminin yetersiz olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karadeniz, “Türkiye’de üretilen kivinin hasadına 1 Kasım itibariyle başlanıyor. Hasattan elde edilen kiviler 6 ay saklanabiliyor. Yeni Zelanda’da ise hasat Mart’ta başlıyor. Bu nedenle Türkiye’de üretilen kivi 6 ayda tüketiliyor. 10 bin ton dolayın da da ithalat yapılıyor. İç piyasada yılda yaklaşık 55 bin ton civarında kivi tüketimi oluyor. Geleceğe dönük mutlaka Ar-Ge çalışması yapılması gerekiyor. İç piyasada kivi tüketimi için sanayi gelişmediği sürece sıkıntı sürer. 10 bin ton kivi ithal ediyoruz ama sanayi tüketimi maalesef yetersiz. Fındıkta olduğu gibi kivide de sanayi tüketimi olmalı” diye konuştu.
Türkiye’de 22 bin hektarlık alanda gerçekleştirilen kivi üretimi yıllık 45 bin tona kadar ulaştı. Karadeniz, Marmara ve Ege’de yaklaşık 22 ilde kivi üretimi yapılırken, Türkiye’de en çok kivi üreten iller arasında ilk 3’te yer alan Ordu ili üretimin yüzde 14’nü karşılıyor. Ordu’da 2 bin 600 dekar alanda yaklaşık 6 bin ton üretim gerçekleştiriliyor.

yunus_emre-21-214x300 img288

DEPOLAMA YETERSİZ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi