Deri hastalıklarının hemen yarısını teşkil eden ve çok değişik şekiller gösteren Egzamayı bitkilerle tedavi etmek mümkün.
Ünyeli Aktarlardan Demet Akkaya Türedi, egzama şikâyeti olan kişilerin bitkisel karışımlarla sağlığına kavuşabileceklerini söyledi.
Egzamanın başlangıç sebeplerinden en önde gelenin stres olduğuna dikkat çeken Aktar Türedi, hangi bitkilerin ne şekilde kullanılacağına dair bilgiler verdi.
Aktar Demet Akkaya Türedi: “Egzama pek çok farklı nedenlerden ortaya çıkabilen deride kızarıklık, şişme ve kaşıntı gibi belirtilerle görülen oldukça yaygın bir deri hastalığıdır. Egzamanın en yaygın türü alerjik egzamadır. Egzama sıkıntı, stres, karaciğerdeki sıkıntılardan dolayı meydana gelmektedir. Böyle şikâyetleri olan kişilerin ilk önce hastalık sebebini öğrenmek için uzman kişilere başvurmaları gerekir.
Egzamanın kronik hali, kaşıntılı, döküntü şeklinde kendini gösterir. Egzamalı bölgenin kaşınmasıyla birlikte çabukça çatlayan kalın deriler oluşmaya başlar. Akut egzamanın ise deride sıvı dolu kabarcıklarla birlikte kızarıklık, şişkinlik ve kaşıntı en yaygın belirtileridir. Egzama durumunda vücudun savunma mekanizması enfeksiyonlara güçsüzdür. Bu sebeple enfeksiyonlardan ve mantar hastalıklarından dolayı kolayca iltihaplanma oluşur” dedi.
“Egzamaya Karşı Şifalı Bitkiler”
Aktar Türedi, egzamanın bitkilerle tedavi şeklinden şu şekilde bahsetti: “Eğer egzaman stres kaynaklı ise; stres çayları ile karaciğerden geliyorsa enginar suyu, enginar macunu, deve dikeni tohumu, karahindiba gibi bitkilerden faydalanarak dahili tedavi uygulanır. Harici tedavi şekli ise; bir bardak saf elma sirkesi içine bir tutam ufalanmış karabaş otu ilave edilir. Kısık ateşte kaynatılır ve kaynamaya başladıktan sonra 2dk. Daha kaynayıp temiz bir bez tülbentle süzülür. Sabah, akşam hazırlanan bu karışımla sorunlu bölgeler temizlenir. Aradan 30dk, 1saat sonra aloevera, aynı safa, beyaz dut, çam ağacı, ekinezya, hint defnesi, ısırgan, jojoba, kapsaisin, kenevir, limon, menekşe, paculi, sandal ağacı, sardunya, sarı kantaron, yulaf yağı karışımı temizlediğimiz bölgenin üzerine sürülür. Sıkıntılı bölgelerin sabunla temizle şeklinde egzama sulu ise, kükürt sabunu ile temizlenmelidir. En başta söylediğimiz gibi bu tarz sıkıntıları olan kişilerin ilk önce uzman kişilere başvurmaları gerekmektedir” diye konuştu.