Vali İrfan BALKANLIOĞLU, Ordu’ya özgü eserlerin ve mimarı yapıların minyatürlerini yapan el sanatları ustası Cihan ATAŞ’ı atölyesinde ziyaret etti.
Akyazı Mahallesindeki evinin alt katında oluşturduğu atölyede Ordu’ya ve Karadeniz Bölgesine özgü yöresel yapıların ve eserlerin minyatürlerini imal eden el sanatları ustası Cihan ATAŞ ile bir süre sohbet eden Vali BALKANLIOĞLU, yapılan el sanatlarını yakından inceleyerek, detaylı bilgi aldı.
El sanatları atölyesinde yaptığı inceleme sonrası bir değerlendirme yapan Vali İrfan BALKANLIOĞLU, ”Ordu’nun kendi geliştirdikleri özgün yapılarıyla meşhur bir il olması gerekirken hak ettiği yerde olmadığını gördük. Belde ve köylere gittiğimizde insanların gözüne çok hoş gelen, ahşap dışında herhangi bir malzemenin kullanılmadığı değişik bir mimari yapıya sahip olan, vatandaşlar tarafından tarımsal ürünleri depolamak ve muhafaza etmek amaçlı, çok fonksiyonlu olarak kullanılan, estetik ev görünümlü, doğa ile uyumlu ve yüzyıllardır bölgemizde uygulanan serenderlerle, hiç çivi kullanılmadan, ahşabın birbirine geçirilmesi suretiyle yapılmış camiler ile karşılaşıyoruz. Ama bu özelliği pek kimse bilmiyor. Burada el sanatları ustası Cihan Ataş kardeşimiz bunları kendi özgün hallerini muhafaza ederek, birebir ölçekle küçültülmüş şeklinde hayata geçiriyor” şeklinde konuştu.
Vali BALKANLIOĞLU, ”Evinin alt katında kurduğu atölyesinde yaptığı eserlerden örnekleri bize gösterdi, çok beğendik. Kendisi Ordu’da yeterince hak ettiği ilgiyi görmediğini bize ifade etti. Bir de 1500’e yakın yaptığı özgün eserler var. Kaybolmaya yüz tutan bu sanatları yeniden canlandırmak istiyor. Bizler Valilik olarak gereken desteği vereceğiz” dedi.
“Bir şehre gidildiği zaman, oraya giden insanlar hatıra olarak bulundukları şehirden taşınabilir hafif küçük objeler almak istiyorlar“ diyen Vali BALKANLIOĞLU, Cihan Ataş kardeşimizin yapamayacağı hiçbir şey yok. İstenilen her şeyi mükemmel bir şekilde yapacak durumda. Kendi mütevazi atölyesinde bu güzel eserleri yapmış. Hem geçimini sağlıyor, hem de insanların dikkatini bu yapılara çekmek için çalışıyor. Biz de kendisine moral ve motivasyon sağlayalım, çalışmalarında kendisine destek olalım diye ziyarette bulunduk” dedi ve Ordu’nun kültürünü yaşatmasından dolayı kendisine teşekkür etti.
Karadeniz’e özgü serender, taka, sepet, ahşap evlerin ve camilerin minyatürlerini yapan el sanatları ustası Cihan ATAŞ, “Karadeniz’in mimarisini minyatürle yaşatmaya çalışıyorum. Kültürümüze bu şekilde sahip çıkabilmek beni mutlu ediyor. Bu maketleri halk arasında ‘koruk fındık’ olarak da bilinen içi boş fındık, çuval, deniz kabuğu, odun parçaları ve yosun gibi atık malzemeleri kullanarak yapıyorum. Değişik fındık magetleri, sahne dekorları yapıyorum” diye konuştu.
Evinin alt katını hem atölye, hem de satış yeri olarak kullanan Cihan ATAŞ, el sanatları eserlerini iki günlük bir uğraş sonunda meydana getirdiğini söyleyerek, şu anda 1500’e yakın çeşit bulunduğunu ifade etti.
İl dışından da siparişler aldığını belirten ATAŞ, son olarak Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesindeki Osmanlı dönemi eserlerinin minyatürlerini yapmak üzere sipariş aldığını söyledi.
Ziyaretinden dolayı Vali İrfan BALKANLIOĞLU’na teşekkür eder Cihan ATAŞ, “Sayın valimizin ziyareti, bizler için çok büyük bir moral ve motivasyon kaynağı olmuştur. Kendisine bu nazik ziyaretinden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.