Engelliler özellikle ülkemizde günlük hayatta pek çok zorlukla karşılaşıyor. Avrupa ülkelerinde hayatın bütün üniteleri engelliler düşünülerek dizayn edildiği halde ülkemiz bu konuda çok geri kaldı.
Kanuni düzenleme gereği bütün devlet kurumlarının binalarını, kaldırımları, yolları, geçitleri, toplu taşıma araçlarını engellileri düşünerek yapması, yapılı olanları da 7 Temmuz 2015’e kadar yeniden düzenlemesi gerekiyordu. Ancak bu konuda kurumların çalışmaları yeterli düzeye ulaşmış değil. Birçok şehirde olduğu gibi Ünye’de de engelliler, dışarı çıktılarında en çok ulaşımda sorun yaşıyor. Engellilere göre düzenlenmeyen kaldırım ve geçitler, onlara hayatı dar ediyor. Dış dünyadaki zorluklar engellilere adeta ‘evden çıkma’ mesajları veriyor. Tüm bunlara duyarlı davranmayan vatandaşların çıkardıkları zorluklar da ekleniyor. Örneğin kaldırımlara, engelliler için düzenlenen yollara araçlarını park eden sürücüler var. Bu tür davranışlar, hem engellilerin hem de toplumun duyarlı kesimlerinin tepkisini çekiyor.
Yaklaşık 17bin engellinin yaşadığı Ünye’de fiziki şartların yetersizliği nedeni ile, okumak ,çalışmak ve kendi ayakları üzerinde durmak isteyen engellilerin yükünü iki katına çıkarıyor. Birçok engelli, işine, okuluna, dershanesine, alışverişe giderken yol çilesi çekiyor. Rampasız merdivenler, kaldırıma park etmiş araçlar, engellilere göre ayarlanmamış devlet kurumları ve toplu taşıma araçları hayata tutunmaya çalışan engellileri adeta sosyal hayattan koparıyor.
YASA YÜRÜRLÜKTE AMA UYGULAYAN YOK
Engellilerle ilgili TBMM genel Kurulu’nda kabul edilen Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Son olarak temmuz ayına kadar kamu kurum binaları ile toplu taşıma araçlarının engellilere uygun olarak dönüşmesi gerekiyordu. Yasa’ya göre şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek. Ayrıca şehirler arası yolcu taşıma hizmeti yapan araçlar ile şehir içi servis ve turizm taşımacılığı hizmeti veren araçların erişilebilir hale getirilmesi için usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenmesi gerekiyor.
“Asıl engeller dışarıda karşılılaştığımız şeylerdir
1994 Yılında geçirdiği kaza sonucu engelli bir birey olan Berrin Sezgül ,Öncelikle engel kavramının yeniden tanımlanması gerekiyor. Bir kişinin görememesi , duyamamasının ya da yürüyememesi artık engel olmadığını dile getiren Berrin Sezgül, “Asıl engeller dışarıda karşılılaştığımız şeylerdir. Kaldırımlardaki ranpalar, araç park edenleri sorgulamalı ve eğitmeli.
Gerekli yaptırımlar uygulanmadığı için rampa önlerine,kaldırımlara araç park edildiğini dile getiren ve hatta engelliye uygun olmayan yerlere izin veren kurumlara dikkat çekti.Berrin Sezgül, yaşadıkları sıkıntıları şöyle dile getiriyor: “O araç orada olmasa bizim yardıma ihtiyacımız yok. Eğitim alanlarının fiziki erişilebilirliği de önemli. Kafeler işlek caddelere masa koyuyor. Mağazalar ve iş yerleri bize uygun giriş yerleri yok,çoğu göstermelik yapılıyor dedi.
Kimi devlet kurumlarının bazı göstermelik düzenlemeler yaptığını söyleyen Berrin Sezgül, “7 Temmuz’dana 1 buçuk ay geçti. Kamu kurumları, eğitim kurumları yeterli erişilebilirlikte değil.” diye konuştu.
Ayrıca devamlı kullandıkları sahil yolunda belirli mesafelerde iniş çıkış rampaları istediklerini belirten engelliler,rampa aralarında mesafe çok uzak dedi. Yalı kahvesinin ,polis lokalinin ve çömlekçi mahallesinin oralara tekamül eden yerlere rampa ihtiyaçlarını belirtiler ve lütfen kanunları uygulayın ,suç işlemeyin dediler.
Büyükşehir Başkanı Enver Yılmaz ve Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar yeni bir Ordu ve yeni bir Ünye inşa ediyoruz diyorlar ,umarız biz engellileri unutmazlar diye bir hatırlatmada bulundular.
ENGELLİ VE YAYA YOLUNA PARKIN CEZASI VAR
Karayolları Trafik Kanunu’na göre; taşıt yolu üzerinde engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinde park etmenin cezası 176 lira. Ayrıca şoförler de 15 ceza puanı veriliyor. Ayrıca kaldırımlara rast gele park ederek hem yaya yolunu hem de engelli yolunu kapatmaya da 88 lira ceza veriliyor. Şoföre de 10 ceza puanı yazılıyor. Yasalara aykırı park edilen araçlar, trafik zabıtası tarafından kaldırılıyor, masrafları ödenmede de araç teslim edilmiyor.