Bu sezon fındık fiyatlarında yaşanan istikrarsızlıklar üreticiyi çaresiz bıraktı. Hiçbir kurumdan istediğini bulamayan fındık üreticileri Cumhurbaşkanından duruma müdahele etmesini istedi. Çeşitli yollarla tepkilerini dile getirdiler ancak etkili olmadı. Çareyi Cumhurbaşkanına mektup yazmada buldular.
Türkiye Fındık Platformu üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak fındık üzerinde oynanan oyunlara müdahale etmesini istediler. Platform üyeleri yazdıkları mektupta “Sn. Cumhurbaşkanım fındık sektöründe alıcı tek firma olduğundan istedikleri fiyatı üreticilere dayatma yapılmaktadır. Son 20 günde fındık fiyatlarında %35 civarında düşüşler yaşandı. Düşüşler her gün rutin bir şekilde devam ediyor. Serbest piyasa modeli devam ettiği takdirde devletimizin, varlığını göstererek taban fiyat açıklamasını ve bu fiyatın altına inilmemesinin takipçisi olmasını talep ediyoruz” dediler.
Fındık fiyatlarında yaşanan düşüşlerin ardından harekete geçen Fındık Platformu Üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istedi. Cumhurbaşkanına teker teker mektup yazan platform üyeleri devlet tarafından taban fiyat belirlenmesini istediler.
Fındık platformu üyeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdıkları mektupta şu ifadeleri kullandılar:
“Şahsım olarak milyonlarca Fındık üreticisinden biriyim. 2 yıldır ürettiğim mahsulümü maliyetini kurtarmadığı için satamıyorum. Konuyu ilgili kurumlara silsile yolu gözeterek ilettim. Fakat gelinen noktada en ufak bir gelişme olmadı.
Sn. Cumhurbaşkanım, Tarım Bakanlığımıza yaptığım başvurularım sonuçsuz kaldı. Sürekli karşımda ilgililerin toplantıda olduğunu veya not alındığını gerekli kişilere iletileceği cevabı veren sekreterler-danışmanlar buldum. Ayrıca Başbakanlık telefonunu defalarca aradım fakat telefonlarımı açan dahi olmadı. Son çare olarak çözüm için size ulaşmayı deniyorum. İnanıyorum ki bizlerin sahip çıkıp Devletimizin en üst makamını emanet ettiği şahsınız gerekeni yapacak ve üretici emeğimiz karşılığında kayıtsız kalmayacaktır.
Sn. Cumhurbaşkanım fındık sektöründe alıcı tek firma olduğundan istedikleri fiyatı üreticilere dayatma yapılmaktadır. Son 20 günde fındık fiyatlarında %35 civarında düşüşler yaşandı. Düşüşler her gün rutin bir şekilde devam ediyor. Bu yıl fındıktaki spekülasyonların son bulması amacıyla rekolte tespiti Tarım Bakanlığımızca yapıldı ve çok da iyi oldu. Fakat devletimizin açıkladığı rekolteye İhracatçı ve İl Ticaret Borsa başkanları itiraz ettiler. Hadlerini aşarak düşük olan rekoltenin bir önceki yıl olan 2015 rekoltesinden fazla olduğunu çeşitli platformlarda dile getirerek spekülasyon ve kaos ortamı oluşturdular. Bu kaos ortamından hareketle şimdiye kadar rekolteyi gerekçe gösterip biz üreticilerin emeğini çalanlar ise şimdi düşük rekolte karşısında fiyatları daha da aşağıya çektiler. Oysaki bizler Tarım Bakanlığımızın sözlerini dikkate almış ve güvenmiştik. Gelinen noktada ürünümüz elimizde çürümekte.
Sn. Cumhurbaşkanım geçen yılki ihracat rakamları bir önceki yıla oranla 800 milyon dolar düşmüştür. Üreticimizin sömürülmesinin en bariz kanıtı ve milli gelire vurulan darbenin boyutu ortadadır.
Sn. Cumhurbaşkanım Fındık mahsulü serbest piyasa modeli altında işlem görmektedir. Bu model ise ARZ-TALEP dengesi üzerine oturtulmaktadır. 2016 yılı bu modelin çöktüğünün ve arz-talep dengesinin safsatadan ibaret olduğunun kanıtıdır.
Sn. Cumhurbaşkanım size gönül ve destek vermiş bir üretici olarak emeğimizin çalındığı şu günlerde:
Ticaret borsa başkanlıklarına kayyum atamanızı zira il ticaret borsa başkanları tekel olarak bilinen firmanın sahadaki tüccarlarıdır. Yani hem borsa başkanı hem de tüccarlık görevini ifa etmektedirler. Fiyatları baskılayan kaos ortamını oluşturan bu borsa başkanları ve aynı zamanda tüccarlardır.
Tekel olarak bildiğimiz (Ferrero-Oltan)firma ya karşılık Devletimizin müdahale alımı yapmasını ve rekabet ortamı oluşturmasını talep ediyorum.
Serbest piyasa modeli devam ettiği takdirde devletimizin varlığını göstererek taban fiyat açıklamasını ve bu fiyatın altına inilmemesinin takipçisi olmasını talep ediyorum”