VİDEO HABER
Ünye Net Haber Gazetesi olarak Ünye Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğüne bağlı Evlendirme Mermurluğu’ndan nikah işlemleri için gerekli evraklar hakkında bilgi aldık.
Ünye Yazı İşleri Müdürü Nebati ALTUN yaptığımız röportajda merak edilen bütün soruları cevaplandırdı.
ALTUN yaptığı açıklamada şunları kaydetti;
”Nikah hangi bölgede kıyılacak sa müracaatları doğrultusunda öncelikle çiftlerden mutlaka birinin ikamet adresinin müracaat ettiği bölgede olması gerekmektedir. Aksi taktirde bizlerin nikah kıyması söz konusu olamıyor. Fakat şöyle bir durum söz konusu çiftlerden bir tanesinin ikamet ettiği bölge belediyesinden izin belgesi alması noktasında biz yine nikah kıyabiliyoruz. Akabinde ise çiftlerin evlenebilmeleri yönünde sağlık açısından bir sakınca olmaması hususunda sağlık raporu getirmelerini istiyoruz. Nikah işlemini gerçekleştirmeden önce malumunuz çiftlerin 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Fakat 18 yaşını bitirmemiş ve 17 yaşını bitirmiş ise, veli ya da vasi izni ile nikah kıyım işlemini gerçekleştirebiliyoruz. Bunun dışında bir durum daha söz konusu olmakla birlikte, 16 yaşını bitirmiş çiftlerimizin nikahının kıyılması gerekiyor ise, mahkeme kararı gerekiyor. Aksi durumda asla nikah işlemi gerçekleştirilemez.
Sonrasında ise nikah kıyabilmemiz için çiftlerin anne ve babası dışında 2 adet nikah şahidine ihtiyaç duyulmaktadır. Bir diğer husus ise, nikah akti esnasında Mal Müdürülüğünden alınan ve çiftlere verilen Aile Cüzdan bedelleri var. Bu bedel 75 TL olmakla beraber, bu ücret Belediye veznelerine makbuz karşılığında yatırılıyor ve Mal Müdürlüğünden bu ücret karşılığında aldığımız Aile Cüzdanlarını çiftlerimizin kendilerine taktim ediyoruz.
Belediye Salonu içerisinde kıyılan hiç bir nikahtan herhangi bir ücret alınmamaktadır ancak Belediye Salonu dışında ve mesai saatleri dışında herhangi bir yerde kıyılacak olan nikahlardan Belediye Meclis kararı ile konulmuş olan 200 TL’lik miktarın yine Belediye veznelerine yatırılıp karşılığında alınan makbuzun bizlere sunulması gerekmektedir.
Bunların akabinde istisnai bir durum söz konusu olabiliyor ve bayanlar eşlerinin soy adının yanında kendi soyadları da yer alsın istiyorlar. Bu mümkün bir durumdur. Medeni kanunumuz bayanlarımıza bu tür bir imkan sağladı. Böylesi durumlarda ise kendilerinden bununla ilgili bir dilekçe alarak eşlerinin soyadlarının önünde kendi soyadlarını kullanmalarına da olanak sağlıyoruz.” .