Tüm Köy Sen Ordu Şubesi, fındık üreticilerini mağdur eden politikalardan bir an önce dönülmesini istedi.
Ordu Altınordu’da Tahıl Pazarı Meydanı’nda yapılan, üreticilerin ve CHP, EMEP, Haziran Hareketi, YSP, KESK, Eğitim İş, Tek Gıda İş, Emekli Sen, Çevre Derneği temsilcileri de katılarak destek verdiği basın açıklamasında konuşan Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, “Bu gün burada toplandık çünkü ürünümüze, emeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz. Görmeyen gözlere duymayan kulaklara sesleniyoruz.” dedi.
Açıklanan fiyatla üreticilerin mağdur edildiğini belirten Sağra, “Biz üreticiler tüm planlarımızı fındık hasadına göre yapıyoruz ama her yıl Hükümetler ve yerli-yabancı fındık çikolata tekelleri sevincimizi kursağımızda bırakıyor. İki gün sonra Kurban Bayramı fakat bayramımızı da zehir ettiler. Bizler biliyoruz ki, bizi bizden başkası düşünmeyecek. Hükümet mensupları ve milletvekilleri ‘Fındık üreticilerini mağdur etmeyeceğiz’ dedikçe fındık fiyatı daha da düştü. Şimdi de geçen yılki fındık fiyatına bu senenin fındığını almaya çalışıyorlar. Sorunca da fındık üreticisi mağdur olmasın diye alıyoruz diyorlar. Soruyorum size; akaryakıt artmış, gübre artmış, işçilik artmış, verdiğimiz emekte çabası bu durumda geçen yılki fiyattan fındığını veren üretici mağdur olmaz mı? Ürünümüz ve emeğimiz üzerinden soygun ve talan politikaları geliştirenlere izin vermeyeceğiz.” diyerek tepkisini dile getirdi.
Hükümet, kimden yana olduğunu gösterdi
Hükümetin fındık alım politikasını kabul etmediklerini söyleyen Sağra, “Tarım Bakanı fındığın maliyetini 8.75 TL olarak açıkladı. Ey Tarım Bakanı 8.75 TL maliyeti olan bir ürünü 10 TL’ye satan bir sanayici, tüccar gördün mü? Fındığımızı ucuza alanların yüzde kaç oranında kâr ederek sattığını araştırdın mı? Ayıptır, günahtır; üreticinin gözüne baka baka fındık- çikolata tekellerinin lehine politika uyguluyorsunuz.
TMO’nun üreticileri nasıl sıkıştırarak; inceleyerek fındık aldığını bilmeyen mi var? TMO’nun 10TL’ye fındık alması demek fındık tekellerine müjdeli haber demektir. Yazıklar olsun! Unutulmasın ki, ürünümüzü, emeğimizi, geleceğimizi soygun ve talan sofrasında yem ettirmeyeceğiz. Hükümet, oyu fındık üreticisinden alıyor hizmeti tüccara, ihracatçıya ve İtalyan Ferrero’ya çalışıyor.” dedikten sonra, “Nerede Karadeniz milletvekilleri hepsi de suspus oldular. Ortalıkta yoklar. Her gün gazetelere açıklama yapan Hükümetin milletvekilleri kayıp.” vurgusu yaparak eleştirisini dillendirdi.
Bu bir başlangıç
Mağduriyetlerini bir kez daha dile getirdiklerini vurgulayan Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Sağra, “ Bu bir başlangıç. Üreticiler bahçede; iki gün sonra bayram. Basın açıklaması ile ilk uyarımızı yapıyoruz. Bayramdan sonra biz üreticileri memnun eden bir revize planı açıklanmazsa emeğimizi, ürünümüzü, geleceğimizi kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu iyi bilinsin. Üretiyoruz ama yoksullaşan yine biz oluyoruz. Ferrero başta olmak üzere yerli ve yabancı tekellere teslim olmayacağız.” dedi.
Değerli arkadaşlar birleşe birleşe, el ele vererek kazanacağız
Üreticilere seslenerek sendikada bir araya gelmenin gerekliliğine değinen Sağra, “Biz ayrı ayrı durdukça, emeğimiz alın terimizi sömürenlere karşı birleşmedikçe daha çok mağdur oluruz. Madem ki; Karadeniz’in geçim kaynağı fındık o zaman herkesin yaptığı iş, söylediği söz fındığa göre tartılacak. Sorunumuz ekmeğimizin küçülmesi, ortak noktamız fındık. Kim ki sofrasında küçülen ekmeği ve serpilip büyüyen çocuklarının derdindedir o bir yana fındığı 7’ye, 8’e, 9’a ve mağdur olmayın diye 10’a alıyorum diyen bir yana. Tüccarlar el ele vermişler üç kuruşa fındık topluyorlar. İhracatçılar birliklerini kurmuşlar ucuz alıp pahalı satıyorlar. Tüm farklılıklarımızla hepimiz üreticiyiz. Farklılıklarımıza göre ürünümüze fiyat vermiyorlar. O nedenle tüm fındık üreticilerini birbiriyle kenetlenmeye, sendikamız TÜM KÖY SEN’de örgütlenmeye çağırıyoruz.” dedi.
TALEPLERİMİZ:
“Buradan Hükümete taleplerimizi yineleyerek yeniden sesleniyoruz.” diyen Sağra, öncelikli taleplerini sıraladı: “ 1- Fındık politikalarındaki ana değişimin nedeni olan Birliklerin yok olmasına ve devlet desteğini kaldıran 2000 yılında çıkarılan 4572 sayılı Birlikler yasası, üretici ve kooperatifleri lehine yeniden değiştirilip güncellenmelidir. 2- Açıklanan fiyat ve TMO politikası değiştirilmeli. TMO, üreticinin tüm fındığını alma sözü vermeli ve fiyat en az 15 TL olmalıdır. 3-Alan Bazlı Destek politikası ‘dönüme’ değil, ürüne verilecek şeklinde değiştirilmelidir. 4-Üreticiye fındık işçiliği gideri ve eylül ayı zorunlu harcamaları için faizsiz kredi verilmeli.
Bunlar acil olarak yapılması gerekenler. Bunun dışında tarım-fındık politikaları tartışılmalı ve üreticinin korunduğu, tarımda dışa bağımlılığa son veren politikalar geliştirilmelidir.
Fındık üreticisi kardeşlerimize de çağrımız çok zorda kalmadıkça fındığımızı pazara indirmeyelim. Bir yılı aç geçirmemek için bu birkaç ay fındığımızı pazara indirmeyelim.”