METROPOLHABER
FINDIK DALININ EN BÜYÜK HASTALIĞI OLARAK BİLİNEN ‘KOZALAK AKARI’NA KARŞI ORDU VE GİRESUN’DA 600 ÜRETİCİYE EĞİTİM VERİLDİ
Ordu ve Giresun’da fındık dalının en büyük zararlısı olarak bilinen ‘fındık kozalak akarı’ ile mücadele konusunda 600 üreticiye ‘fındık hastalık ve zararlıları ile bakım ve besleme’ konusunda eğitim çalışması verildi.
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından uygulanan, Fındık Tanıtım Grubu tarafından desteklenen çalışma kapsamında Giresun’da 12, Ordu’da 12 olmak üzere toplam 24 ilçede çiftçi eğitim ve yayım çalışması yürütüldü. 600’ün üzerinde üreticiye ‘fındık kozalak akarı’ başta olmak üzere diğer fındık hastalık ve zararlıları ile bakım ve besleme konusunda bilgiler verildi.
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, bu çalışma ile fındıkta önemli zarara neden olan kozalak akarıyla ilgili üreticilerin bilinçlendirilmesine ve daha sonra bu üreticilerin kendi bahçesinde mücadele yapmalarını amaçladıklarını belirtti.
“YAĞLI VE PALAZ FINDIKLARA DİKKAT”
Yılmaz, fındık kozalak akarının özellikle yağlı ve palaz fındıklarda görüldüğünü, bu nedenle yağlı ve palaz fındığın yoğun olarak yetiştirildiği Giresun ve Ordu illerinde bu çalışmayı yürüttüklerini söyledi. Kozalak akarının fındık dalına iki türlü zarar verdiğini belirten Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Bu zararların birincisi sürgün gözlerinde kozalak oluşumu ile ikincisi ise kozalak akarının kozalak oluşturmayarak mevcut meyve ve sürgün gözlerini tahrip etmek suretiyle oluşturduğu zararlardır. Kozalak akarıyla mücadele etmenin en önemli yolu mekanik mücadeledir. Mekanik mücadelede yapraksız dönemde bahçelerde kozalakların toplanarak yere atılması gerekmektedir. Bu şekilde yapılan mücadele ile bahçemizdeki kozalak zararının büyük ölçüde önüne geçmiş olunacaktır. Ancak gerekmesi durumunda ilaçlı mücadele de yapabiliyoruz. Nisan ayının sonuna doğru ilaçlı mücadele de yapmak suretiyle fındıkta kozalak akarına karşı mücadele etmemiz söz konusudur. Tabi ilaçlı mücadeleyi yaparken üreticilerimizin mutlaka İl-İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize başvurmak suretiyle kullanacakları ilacı uzman arkadaşlarımızdan öğrenebilirler. Üreticilerimizin de gelişi güzel ilaç kullanmasını tavsiye etmiyoruz. Unutmayalım ki biz fındıkta üretimde dünyada lider ülkeyiz. Üretimdeki bu liderliğimizin verim ve kalitede de devam etmesi adına bu çalışmaları üreticilerimizin mutlaka yapması gerekiyor.”