METROPOLHABER
Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini, ihracatının yüzde 70’ini elinde bulunduran Türkiye’de fındık fiyatı üreticinin yüzünü güldürmüyor. Geçen sezon 20 TL’ye kadar çıkan fındık fiyatı bu sezon üreticiyi mağdur etti.
1 Eylül’de sezona 12 liradan başlayan, Ekim ayında 14 liraya kadar yükselen fındık Kasım ayından itibaren düşüşe geçti. Önce yeniden 12 liraya inen, ardından 11 lirayı gören fındık 10 liraya düşünce üretici isyan etti. Ziraat Odaları hükümeti fındığa müdahale etmeye çağırırken, fındık fiyatı önce 9.75 TL’ye, ardından 9.50 TL’ye kadar düştü. Geçen haftayı 9.35 TL’den kapatan fındıkta Trabzon’da yapılan toplantı üreticiyi umutlandırdı. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katıldığı toplantıdan fındıkla ilgili müdahale kararı çıkmayınca 29 Şubat Pazartesi günü serbest piyasa haftaya 9.35 TL’den başlayarak üreticide şok etkisi bıraktı.
Türkiye Ziraat Odalar Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 8.75 TL’lik fiyatı görünce şok olduklarını belirterek “Bu gidişle fındıkta kaos olur. Hükümetin buna bir çare üretmesi gerekir” dedi.
Arslan Soydan yaptığı açıklamada, Trabzon’da yapılan toplantıdan bir karar çıkmamasına rağmen piyasaya olumlu yansıyacağını tahmin ettiklerini ancak tahminlerinin tutmadığını belirterek, “Fındık fiyatının neden bu kadar düştüğüne anlam veremiyoruz. Tabiri caizse şok etkisi yaşıyoruz. Üretici mağdur olmuştur. Serbest piyasa üreticiyi ezmiştir. Eğer böyle giderse toplumsal kaos olur, hükümetten bir müdahale ve çözüm bekliyoruz” diye konuştu.
Fiyatların düşmesinde üreticinin fındığını saklayacak yer olmadığı için tüccara emanet vermesinin de etkili olduğuna dikkat çeken Soydan, “Bugünkü tabloda emanet fındıkların da etkisi var” şeklinde konuştu.