Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık üretiminde hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda bilgiler verdi.
Fındık kurduyla mücadele vaktinin geçtiğine dikkat çeken Sarıkahraman, “Fındık kurdu belirli bir yoğunluğun üzerinde ise, en etkili mücadele bilinçli bir şekilde yapılacak kimyasal mücadeledir” dedi.
Sarıkahraman, fındık üreticisine eğitime her anlamda açık olduklarını da ifade ederken, küllenmeyle mücadelede 3 veya 4 kez ilaçlama yapılması gerekebileceğine değindi.
Fındıkta zararlılarla mücadele yöntemleri hakkında bilgi veren Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman: “Fındıkkurduyla mücadele vakti yavaş, yavaş geçiyor, bunun altını çizmek lazım. Bunun yanında pis kokulu böcekle mücadele, küllemeyle mücadele devam ediyor.
“Küllenmeyle Mücadelede Süreç Uzun”
Son zamanlarda altını çok kalın çizgilerle çizdiğimiz fındıkta külleme ile ilgili mücadelede, 3 ve 4 kez bile ilaç atmamız gerekebiliyor. Fındıkta çürük oranı yükselmesin, fındıkta senik oranları fazlalaşmasın diye, bunlarla alakalı burada elimizden geldiğince bir kişi dahi olsa hiç erinmeden 2 saat ziraat mühendisi arkadaşlarımızla üreticilerimize eğitim veririz. Fındıkkurdu ilaçlama yönteminde beyaz bir çarşaf geriyoruz, bu çarşafın üzerine 3-4 ocak sikkeleyerek en az 2-3 böcek düşerse ilaçlama yapıyoruz. Eğer bunun içerisine fındık kurdu böceği düşmüyorsa cebimize zarar veririz, doğaya zarar veririz atmamamız lazım.
“İlaçlamada ilk Olarak Kendi Sağlığınızı Düşünün”
Diğer ilaçlarla alakalı önce sağlık, ilk olarak kendi sağlığımıza dikkat edeceğiz. İlaçlama yaparken tulumumuzu giyeceğiz, maske ve gözlüğümüzü takacağız ki önce kendi sağlığımızı düşüneceğiz. Her şeyi dozunda, zamanında ve vaktinde yapmamız lazım. Dolayısıyla doğa bizim, doğadaki var olan diğer canlıları attığımız ilaçlarla öldürmekte çok doğru değil. Bunlarla alakalı yukarıdan aşağıya eğitim bir bütündür, bunları yapmaya hazırız ama her şeyin başında önce sağlık” dedi.