İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. FINDIKTA ZARARLILARA KARŞI MÜCADELEYE DİKKAT

FINDIKTA ZARARLILARA KARŞI MÜCADELEYE DİKKAT

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık üretiminde hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda bilgiler verdi.

Fındık kurduyla mücadele vaktinin geçtiğine dikkat çeken Sarıkahraman, “Fındık kurdu belirli bir yoğunluğun üzerinde ise, en etkili mücadele bilinçli bir şekilde yapılacak kimyasal mücadeledir” dedi.

Sarıkahraman, fındık üreticisine eğitime her anlamda açık olduklarını da ifade ederken, küllenmeyle mücadelede 3 veya 4 kez ilaçlama yapılması gerekebileceğine değindi.  

Fındıkta zararlılarla mücadele yöntemleri hakkında bilgi veren Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman: “Fındıkkurduyla mücadele vakti yavaş, yavaş geçiyor, bunun altını çizmek lazım. Bunun yanında pis kokulu böcekle mücadele, küllemeyle mücadele devam ediyor. Fındık ürünüyle ilgili ne tür sıkıntı varsa, üreticimizin bize sormasında memnun olacağımızı, memnuniyet duyacağımızı söylemiştik. Geçtiğimiz sene ‘14 Temmuz Dünya Çiftçiler’ gününde, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Ünye Ziraat odası katkılarıyla birlikte eğitimi onlar yaptılar çiftçi kutlamasını ekipman dağıtımını bizler yaptık, hediyeler dağıttık. Orada ilaçlama nasıl olmalı, nasıl yapılabilir bunları baştan aşağı anlattık. Biliyorsunuz bizlerde 2 adet ilaçlama makinası aldık, bu ilaçlama makinalarını çok cüzi miktarda 20TL gibi komik bir fiyat alarak üreticilerimize kiralıyoruz. Burada 20TL kira alma amacımızda aldığı makineyi o gün sahiplensin diye düşündük. Dolayısıyla bunların hepsi bir bütünlük arz ediyor aslında.

“Küllenmeyle Mücadelede Süreç Uzun”

Son zamanlarda altını çok kalın çizgilerle çizdiğimiz fındıkta külleme ile ilgili mücadelede, 3 ve 4 kez bile ilaç atmamız gerekebiliyor. Fındıkta çürük oranı yükselmesin, fındıkta senik oranları fazlalaşmasın diye, bunlarla alakalı burada elimizden geldiğince bir kişi dahi olsa hiç erinmeden 2 saat ziraat mühendisi arkadaşlarımızla üreticilerimize eğitim veririz. Fındıkkurdu ilaçlama yönteminde beyaz bir çarşaf geriyoruz, bu çarşafın üzerine 3-4 ocak sikkeleyerek en az 2-3 böcek düşerse ilaçlama yapıyoruz. Eğer bunun içerisine fındık kurdu böceği düşmüyorsa cebimize zarar veririz, doğaya zarar veririz atmamamız lazım.

“İlaçlamada ilk Olarak Kendi Sağlığınızı Düşünün

Diğer ilaçlarla alakalı önce sağlık, ilk olarak kendi sağlığımıza dikkat edeceğiz. İlaçlama yaparken tulumumuzu giyeceğiz, maske ve gözlüğümüzü takacağız ki önce kendi sağlığımızı düşüneceğiz. Her şeyi dozunda, zamanında ve vaktinde yapmamız lazım. Dolayısıyla doğa bizim, doğadaki var olan diğer canlıları attığımız ilaçlarla öldürmekte çok doğru değil. Bunlarla alakalı yukarıdan aşağıya eğitim bir bütündür, bunları yapmaya hazırız ama her şeyin başında önce sağlık” dedi.

FINDIKTA ZARARLILARA KARŞI MÜCADELEYE DİKKAT
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi