İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. FİSKOBİRLİK’TEN ÜRETİCİLERE UYARI: TOPRAK ANALİZİ YAPTIRIN

FİSKOBİRLİK’TEN ÜRETİCİLERE UYARI: TOPRAK ANALİZİ YAPTIRIN

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) tarafından yazılı bir açıklama yayınlandı. Açıklamada toprak analizinin amacı ve önemine yer verilirken, analiz verileri ışığında yapılacak olan doğru gübreleme çalışmalarının fındıkta verimi ve sürekliliği artıracağına değinildi. FİSKOBİRLİK’ten yapılan açıklama şu şekilde;

‘’Toprak Analizinin Amacı; Topraklarda oluşum özelliklerine bağlı olarak farklı miktarlarda bitki besin elementi bulunmakta olup, bitki besin maddesi miktarlarının ve yıl içerisinde bitkiyle topraktan alınan besin elementi miktarlarının belirlenmesindir.

Fındık bitkisinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verilebilmesi bilinçli ve dengeli bir gübreleme ile mümkün olmaktadır. Doğru ve yeteri kadar bir gübrelemenin ilk adımı ise, bahçeye ait toprak örneklerinin doğru olarak alınıp laboratuvarlarda analizlerinin yaptırılmasıdır. Toprak numunesinin alınmasında hiçbir zorluk bulunmadığı gibi, unutulmaması gereken en önemli husus alınacak olan toprak numunesinin bahçeyi en doğru şekilde temsil edebilmesidir. Analiz yapılmadan gübre kullanılmasının birçok sakıncası vardır. Örneğin; Gereğinden fazla veya az miktarda gübre kullanılması halinde hem ekonomik yönden çiftçi zarara uğrar, hem de fazla miktarda verilen gübreden dolayı fındıkta gelişim bozuklukları oluşur. Ayrıca fazla verilen besin maddesi diğer elementlerin bitki tarafından alımını da engelleyeceğinden yapılan gübreleme işleminden beklenilen fayda sağlanamaz.

Toprak numune örneği bahçeye gübre verilmeden birkaç ay önce, Sonbaharda alınması uygundur. Toprak örnekleri bahçenin genel görünüşüne göre S, U veya Z şeklinde en az 6-8 yerden 0-20cm ve 20-40 cm olmak üzere iki derinlikten alınarak analiz yapılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, usulüne uygun olarak alınan toprak numunelerinin Laboratuvar analiz sonuçlarına göre gübreleme uygulaması yapılması neticesinde çiftçilerin, dengeli ve bilinçli bir gübreleme yaparak arazisini en iyi şekilde değerlendirerek, gerek kendi gerekse ülke ekonomisine büyük ölçüde hizmet etmiş olurlar.

Fiskobirlik Toprak Analiz Laboratuvarımız, kayıtlı ortak üreticilerimiz ile ortak olmayan tüm üreticilerimize hizmet vermektedir. Üreticilerimize faydalı olunması amacıyla en yakın Fiskobirlik kooperatifi ile iletişime geçilmesi, tarım danışmanlarımız ve personellerimiz tarafından yapılacak olan bilgilendirme doğrultusunda bahçelerinden toprak numunelerinin alınması ve Laboratuvar sonucuna göre gübreleme yapılması üreticilerimizin menfaatine olacaktır.’’

FİSKOBİRLİK’TEN ÜRETİCİLERE UYARI: TOPRAK ANALİZİ YAPTIRIN
Yorum Yap
Asayiş Gazetesi