İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi”

“Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi” tüm hızıyla devam ediyor.Ordu İl Tarım ve Orman müdürlüğünden yapılan açıklamada;

Müdürümüz Kemal YILMAZ; Karayaka koyun ırkımızın verim özelliklerinin arttırılması ve kaliteli damızlık materyal üretilmesi amacıyla uyguladığımız “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi” kapsamında Aybastı ilçesinde oluşturulan sürülerde incelemelerde bulundu.

İl Müdürümüz, proje ile birlikte başlangıçta %  4 olan ikiz doğum oranını % 22′ ye çıktığını belirterek, bunların yanında % 30 canlı ağırlık artışı sağlandığını vurguladı.

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ yaptığı açıklamada; “Ülkemiz nüfusu her geçen gün artmakta olup, artan bu nüfusun kırmızı et ihtiyacının karşılanması noktasında koyun yetiştiriciliği son derece önemlidir. İlimizde 50 bin hektarı bulan mera alanlarımız ve fındık bahçe altı otlarımız dikkate alındığında ilimiz küçükbaş hayvancılık için son derece uygundur. Bu bahçe altı otlarımızı ve mevcut mera alanlarımızı kullanmak suretiyle küçükbaş hayvanlarımızı yılın 11 ayında ilave bir yemleme yapmadan dışarıda besleme şansına sahibiz” dedi.

İlimizde küçükbaş hayvancılığı geliştirmek amacıyla önemli projelerin uygulandığının altını çizen İl Müdürümüz;  “İlimizde küçükbaş hayvan varliğinı artırmaya yönelik projeler uygulandığı gibi bunun yanında verimi artırmaya yönelikte projeler hayata geçiriyoruz. Bunlardan bir tanesi de Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüzün ilimizde uygulamaya koymuş olduğu “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi”dir. Bu proje ilimizin hakim ırkı olan Karayaka ırkının mevcut özelliklerinin iyileştirilmesi, genetik saflığının korunması ve kaliteli damızlık materyal temin edilebilmesi için 42 işletmemizde 6 bin koyun ve 300 koç olmak üzere toplam 6 bin 300 hayvanla başlamıştır. Zaman içerisinde projenin başarıyla uygulanması sonucunda 5 yıllık olarak planlanan bu projenin suresi uzatılmış ve ikinci bir 5 yıl daha ilimizde uygulanmasına karar verilmiştir. Bunun yanında ilk proje başarılı şekilde uygulandığından ilimize 2. bir proje daha tahsis edilmiştir. Şuanda ilimizde 2 proje ile birlikte toplamda 79 işletmemizde 12 bin anaç koyun 600 koç projede yer almaktadır. Bu proje ile elde edilen kaliteli damızlıklar, ilimiz genelindeki ve komşu illerdeki diğer işletmelere satılmak suretiyle bu işletmelerin de verim özelliklerinin artırılmasına katkıda bulunmaktadır.  Bu yönüyle de proje son derece faydalıdır” ifadelerini kullandı.

Projenin güzel sonuçlar verdiğinin altını çizen İl Müdürüz; “Projelerin uygulandığı işletmelerimizde kayıtlar tutulmaktadır.  Tutulan bu kayıtlara göre kuzular 3 aylık olunca tartımı yapılmaktadır. Projeden önce 3 aylık kuzuların ağırlığı 18 kilogram iken projenin uygulanmasıyla birlikte kuzuların ortalama ağırlığı 25 kilogram civarında gelmektedir. Bu da %30 ları bulan bir verim artışı anlamına gelmektedir. Yine sürülerimizde ikizlik oranı projeden önce % 4 civarındayken şu an % 22 seviyelerine çıkmıştır. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere projemiz başarılı şekilde uygulanmış ve olumlu sonuçlar vermiştir” şeklinde konuştu.

“Projenin uygulandığı bu işletmelere Bakanlığımız da ilave destekler vermektedir” diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz Kemal YILMAZ;  “Bakanlığımız tarafından zaten mevcut koyunculuk yapan işletmelerimize 30 TL anaç koyun desteği verilmektedir.  Ayrıca sürüsünü büyütmek isteyenlere yani dişi kuzusunu sürüde tutanlara yine Bakanlığımız tarafından 100 TL destek verilmektedir.  Bunun dışında da bu projeden yararlanan elit sürelerde anaç koyun ve kuzulara ilave olarak 70 TL destek ödemesi yapılmaktadır. Taban sürülerde de anaç koyun ve kuzulara 46 TL ilave ödeme yapılmaktadır. Yine bu projeden elde edilen damızlık koçlar içinde Bakanlığımız tarafından 200 TL  hibe desteği verilmektedir. Şu ana kadar ilimize verilen destek miktarı toplam 2020 yılı hariç 5,4 Milyon TL dir. 2020 yılında da icmaller hazırlanmış olup, önümüzdeki günlerde de 1,1 Milyon TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Yapacağımız çalışmalarla bu projeyi büyütmek ve ilimiz geneline yaymak istiyoruz. Böylece sürülerimizde kaliteli damızlıkların kullanılmasını istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

“Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi”
Yorum Yap
Asayiş Gazetesi