Geçtiğimiz hafta sonu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in önderliğinde Trabzon’da gerçekleştirilen toplantıda fındıkta için müdahale alımı ile alakalı bir karar çıkmadı. Bu durumda fındığın durumu hakkında üreticiyi düşündürmeye başladı.
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, gazetemize yapmış olduğu açıklamada geçtiğimiz hafta sonu Tarım Bakanı Faruk Çelik önderliğindeki toplantı hakkında şunları söyledi; “Öncelikle Sayın Faruk Çelik Bakanımıza sesimize kulak verdiği için ben teşekkür etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi 12 liradan başlayıp 14.80 seviyelerine çıkan fındığımızın serbest piyasada birden bire 9 liralara inmesi bizleri bir üretici temsilcisi olarak üzmüştür. Bununla alakalı kilogram maliyetinin 7,50 ila 8 liraya gelen fındığın 9 liraya üreticimize herhangi bir kar sağlamayacağını vurgulamıştır. Bundan dolayı da son bir aydır çok sıkça haberler yer aldı. Hükümetimizden, bölge milletvekillerimizden ve bakanlarımızdan da müdahale alımı yapılması konusunda yardım talep etmiştik. Trabzon’daki toplantıda herhangi bir müdahale alımı çıkmadı. Ama çok ciddi kararlar çıktı. Bunlar artık serbest piyasada isteyen istediği gibi at oynatamayacak. Yani bakanımızın yapmış olduğu açıklamalardan bunları anlıyoruz. Birincisi artık emanet sistemi ile uğraştığımız bu günlerde en çok müzdarip olduğumuz bir konuydu” dedi.
Sayın Bakan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Emanet Fındık Alabileceğini Söyledi
Başkan Sarıkahraman, emanet fındık hakkına ise şunları söyledi; “Sayın Bakan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin emanet fındık alabileceğini söyledi. Peşinden rekolte de biliyorsunuz. Gerek bizim Ziraat Odaları Birliği’nin yapmış olduğu rekolte, gerek İhracatçılar Birliği’nin, gerekse de serbest olarak yapılan rekolteler kafa karıştırıyordu. Biz her zaman istiyorduk ki bu rekolte tahminlerini beraber yapalım. Şimdi buna Tarım Bakanlığı müdahil olacak. Tam da bizim istediğimiz zamanda Temmuz başında rekolte tahmini yapacaklar. Üçüncü husus en müzdarip olduğumuz konulardan bir tanesi de serbest piyasa da bir büyük firma tarafından tekelleşmeye gidilmesi. Bu durumu Rekabet Kurulu inceliyor. Sayın Bakanımız tekelleşmeye müsaade etmeyeceklerini söylediler. Bunlar bizim arzu ettiğimiz ve olmasını istediğimiz gelişmelerdir. Bu sözler çiftçilerin lehine söylenmiş sözlerdir. İnşallah bu sözler sözde kalmaz da eyleme geçer diye düşünüyorum” dedi.
Sayın Bakan Fındıkta Arz Talep Olmaz Dedi
Başkan Sarıkahraman, sözlerini şöyle noktaladı; “Bir diğer hususta öncelikle üzerinde durduğumuz bahçelerimizin yenilenmesi konusuydu ki Bakanımız sertifikalı fidan dağıtılacağını söylediler. Bunlar hepsi bizim arzu ettiğimiz ve duymak istediğimiz gelişmelerdir. Son olarak piyasada evet fındıkta asıl olan arz taleptir. Arz olursa talep edersiniz. Buna göre de fiyat talep edersiniz. Ama Sayın Bakanımız böyle bir arz talep dengesi olmaz dedi. Lisanslı depoyu biz çok istediğimizi vurgulamıştık. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ya da başka bir şekilde bu arada FİSKOBİRLİK’te devreye girebilir. Biz FİSKOBİRLİK’in devreye girerek eski, günlerine dönmesinden yanayız. Bunun altını çizmek istiyorum. Bizim hangi olursa olsun çok önem arz etmiyor. Ama bir şekilde emanete verdiğimiz fındıkların piyasaya sürülmesini asla istemiyorduk.
Bu bizim için çok önemliydi. İşte Sayın Bakanımız lisanslı depo değil depoların bir an önce hareket geçmesini sağlayacağını söyledi. Bunlar bizim çok duymayı arzu ettiğimiz söylemlerdir. Dolayısıyla tekelleşmeyi Rekabet Kurulu denetliyor. Emanete bıraktığımız fındıkları lisanslı depolar vasıtasıyla alınacağını, artık üreticinin istediği zaman fındığını lisanslı depoya emanete bırakacağını söyledi. Bütün bunlarla ilgili önümüzdeki günlerde Tarım Bakanlığı’ndan duymuş olduğumuz bu cümlelerin eyleme geçmesini bekleyeceğiz. Ben bu toplantının olumlu geçtiğini düşünüyorum. Artık bundan sonra üreticinin kafası biraz daha rahat olacaktır diye düşünüyorum. Ama Türkiye’de bir anda her şey halledilemeyebiliyor. Bizim devletin şefkatli elini üreticinin omzunda görmesini istiyorduk. İnşallah bu sözde kalmaz eyleme geçer diye düşünüyorum” dedi.