Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, ihracatta coğrafi işaretli Giresun Fındığına ilginin yoğun olduğunu açıkladı.
Coğrafi işaretli Giresun Kalite Fındıkların, iç ve dış piyasada rağbet görmeye başladığını belirten Başkan Bayraktar; ‘’fındıkta yeni sezonun başlaması ile birlikte ihracatta coğrafi işaretli ürünlere talep artmış durumda. Özellikle Avrupa ülkelerinden yoğun ilgi var. Coğrafi işaretli ürünler üretmek, dünyada karşılığı olan bir etiket. Bizde geçmiş yıllarda bunun önemini kavrayarak Giresun Kalite Fındıkları Coğrafi işaretle koruma altına aldık. Son olarak Ağustos ayı içerisinde Giresun Fındık Ezmesi Coğrafi İşaretle FİSKOBİRLİK tarafından tescillendi. Bu ay içerisinde bu ürünümüzün de üretimine başlamayı planlıyoruz. Hem üreticilerimize hem de tüketicilerimize faydalı çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürmeye devam edeceğiz.’’ Dedi.
GELECEĞE YATIRIM YAPIYORUZ.
Bu yıl iç ve dış piyasada tüketicilerin FİSKOBİRLİK markalı ve Coğrafi İşaretle Tescillenmiş ürünleri daha sık göreceklerinin altını çizen Başkan Bayraktar; ‘’ yatırımlarımızı yaparken sadece bugünü değil yarını da düşünerek ilerliyoruz. Üreticilerimiz açısından geleceğin tarımına, verimlilik ve sürdürülebilirliğe önem veriyoruz. Tüketicilerimiz ise artık Coğrafi işaretli ürünlerimizle, tükettikleri ürünü üreten çiftçiye ve bölgeye, ürünlerin üzerinde bulunan qr kodları okutarak rahatlıkla ulaşabilmekteler. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde, fındıkta Coğrafi İşaretin her alanda aranan bir standart haline geleceğini düşünüyoruz. Bu nedenle ciddi bir altyapı yatırımı gerçekleştirdik. Bu yılda bu yatırımların ne kadar doğru olduğunu yavaş yavaş görmeye başladık.’’ dedi.
ÖNCELİĞİMİZ NİHAİ MAMUL ÜRETİMİ.
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen fındık ihracatının tamamına yakının işlenmemiş fındık olarak gerçekleştirildiğine değinen FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar; ‘’ FİSKOBİRLİK olarak bunun önüne geçebilmek için uğraşıyoruz. Milli servetimiz olan fındığın, işlenmeden hammadde olarak ihraç edilmesi büyük bir hata. Dünyada fındık üretiminin 3 de 2 sinden fazlası Türkiye’de gerçekleşiyor. Fındık konusunda her tür çalışma Türkiye’de yapılıyor. En kaliteli fındık bu topraklarda yetişiyor. Fındığı işleyip nihai mamul olarak satmak varken, hammadde olarak ihraç etmek ülkemiz açısından çok ciddi kayıplara neden oluyor. Devletimiz fındıkta markalaşma ve nihai mamul üretimini destekleyici adımları bir an önce atmalıdır.’’ Açıklamasında bulundu.