Cumhuriyet Halk Partisi Ünye İlçe Başkanı İsa Maral ve İyi Parti Ünye İlçe Başkanı Feryal Çuhacı, Rusya-Ukrayna savaşı ve savaşın Türkiye’ye etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya-Ukrayna savaşının 5. gününde çocuklar ve kadınların en çok zarar gördüğü yerleşim yerlerinde, bölgede barışın tesis edilmesini arzulayan Ünye’deki siyasi partiler, yaptıkları açıklamalarla bir an önce sürecin barışa bağlanmasını söyledi.
Rusya ile Ukrayna savaşının başlamasıyla bölgede aktif bir rol oynayan Türkiye’nin savaştan kaçınılmaz bir ekonomik sorun ile dış ülkeler arası ilişkileri etkileyeceğine dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Ünye İlçe Başkanı İsa Maral, “Hiç beklemediğimiz bir dönemde yorumcuları ve strateji uzmanlarını da şaşırtan bir hamleyle Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş başladı. Tabi 1930-1940’lı yılların yöntemleri gibi Rusya’nın Sovyetler Birliği döneminde Çekoslovakya gibi görüntüler ortaya çıktı. Tabi 21. Yüzyılda işgalin ve bu türlü ülkeler arası savaşın olması da bütün dünyayı tedirgin ediyor. Bu işte en fazla tedirgin olan ülkelerden biride Türkiye’dir. Türkiye bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi sonrası ekonomik sıkıntılarımız var. Tabi bizim doğru yönetilememekten kaynaklı olarak ekonomik sıkıntılarımız var. Bizim bu iki ülkeyle ilgili savaş bizi de ilgilendiriyor. Rusya ile olan ilişkilerimizde Montrö Anlaşması var boğazlardan savaş gemilerinin geçmesiyle ilgili. İkincisi ise dış politika açısından Suriye’de bizim askerlerimiz var. Ve Rusya’nın da askerleri var. Orada belirli bölgelerde birbirine komşu olan iki ülkenin askerleri var. En büyük arzumuz bu savaşın daha fazla büyümeden ve dünyada başka ülkelerin katılmamasıyla büyümemesidir. Tabi bir başka taraftan bakıldığında bu durum bizi ekonomik yönden de son derece ilgilendiriyor” dedi.
“Bölgede Barışın Tesis Edilmesinden Yanayız”
Bölgede yaşanılan savaşın bir an önce sonlandırılarak barışın tesis edilmesini arzu ettiklerini ifade eden İsa Maral, “ Bizim dış ticaretimizin enerjiyle birlikte 70 milyar dolarlık bölge ülkeleriyle dış ticaret hacmimiz var. Bunlardan en büyüğü ise Rusya’dan aldığımız doğalgaz ve kömürdür. Onun dışında Ukrayna ve Rusya’dan aldığımız buğday, hububat ve bakliyatla ilgili ihtiyaçlarımızın büyük bir kısmını o ülkelerden karşılıyoruz. Bir başka konu ise ürettiğimiz bazı tarım ürünlerine de çok fazla miktarda özellikle Antalya bölgesinden olmak üzere Rusya’ya ihraç ediyoruz. Bu bize turizm ve ekonomi anlamında Rusya ile yapılan ticaret ve turizm anlamında bir bağlantımız var. Ve bütün bunları göz önünde bulunduğumuzda bu durum bizim ekonomimizi sıkıntıya sokacaktır. Ben savaşın çok fazla uzamadan barışın ve ateşkesin tesis edilmesini temenni ediyorum. Kendi ülkemiz ve dünya barışı adına bunu istiyoruz. Burada en büyük sıkıntı ise Montrö ya taraf olan savaş gemilerinin boğazdan geçmesiyle ilgili talepleri konusunda Türkiye sıkıntıya düşebilir. Fakat biz anlaşmadan gelen haklarımızı koruruz. O konuda umarım devletin içinde bir bütünlük sağlanır. Ve ben bölge ülkelerinden en fazla etkilenecek ülkenin Türkiye olduğuna inanıyorum. Bu amaçla bir an önce barış gelsin. Ve barışın gelmesi ise hepimizin ortak temennisidir” diye konuştu.
“Savaşlar Sadece Çaresizlik Ve Gözyaşı Getirir”
Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaşın Türkiye’ye etkisini değerlendiren İyi Parti Ünye İlçe Başkanı Feryal Çuhacı, “Ben çocukluğumdan beri yerli malı düşüncesiyle büyüdüm. Ünye’ye doğalgaz geldiğinde bir şey olur da doğalgaz kesilip bunca emek ziyan olur diye düşündüm. Ancak doğalgaz ile 2 senedir çok rahat ettim. Şimdi ise savaştan dolayı sorun çıkabilir ve ben yine ilerleyen zamanlarda sıkıntı olur mu düşüncesi içerisindeyim. İran, dış siyasetteki tutumumuzu beğenmeyerek 3 gün doğalgazı kesti ve halimiz perişan oldu. Savaşlar bu yüzyılda olmaması gereken bir durumdur. Savaş ile beraber insanlarda çaresizlik, gözyaşı, hüzün oluşturmaktadır. Atatürk’e Montrö Sözleşmesini imzalayıp belki de 3. Dünya Savaşı’nı engellediği için bir kez daha minnettarız” diye konuştu.