10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle “İnsan Hakları ve Çalışma Hayatı” konulu konferans düzenlendi.
Ordu Valiliği Büyük Toplantı Salonunda gerçekleştirilen konferansta bir konuşma yapan Vali Vekili Ekrem Ballı, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla bu konferansın düzenlendiğini söyleyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
“İnsanlık çeşitli dramlardan ve savaşlardan geçerek bugünlere geldi. Özellikle birinci ve ikinci dünya savaşı, dünyada çok büyük yıkımlara çalkantılara ve ölümlere sebebiyet verdi” diyen Vali Vekili Ekrem Ballı, “Savaş esnasında yaşanan insanlık dışı uygulamaların ‘soykırım suçu’ olarak kabul edilmesi için 9 Aralık 1948 yılında Birleşmiş Milletler (BM), Genel Kurulu’nda ‘Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşmesi’ kabul edildi. Sözleşmeye taraf olan ülkeler, gerek savaşta gerekse de barış zamanında ‘soykırım’ suçunu, uluslararası suç saymayı kabul ettiler ve bu suçların önlenmesi için yükümlülüğü kabul etmiş sayıldılar. Türkiye’de bu bildirgeyi ilk kabul eden ülkelerden bir tanesi. Bildiğiniz gibi insanların haklarını koruyan en başta gelen hukuki metinler her ülkenin anayasasıdır. Anayasaların önemli bir bölümü insan hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasına ayrılır. Bizim anayasamızda öyledir. Temel hak ve özgürlüklerin özünün zedelenmemesi kısıtlanmaması konusunda da anayasalar ve bizim anayasamız önemli kriterler, ilkeler getirmiştir” şeklinde konuştu.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebiha Kablay, ”İnsan haklarının pratikte etkili olması büyük ölçüde onların hukuki haklar dönüşmesine bağlıdır. Anayasaların veya uluslararası sözleşmelerin tanıdığı insan hakları uygulanabilme açısından avantajlıdır. Ama bir insan hakkının varlığı onun hukuken tanınmış, olmasına bağlı değildir. Bu hakları o belgeler yaratmaz, belgeler insanın zaten sahip olduğu insan haklarını tanır ve ilan ederler. İnsan hakları bir sosyal pratiğin üyeleri veya bir ahlaki yahut hukuki ilişkinin tarafları olarak değil de insanlar olarak sahip oldukları haklardır. İnsan hakları en temel insan olmaya ilişkin haklarken, diğer hak kategorileri daha spesifik ve sınırlı olan haklardır” diye konuştu.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle düzenlenen “İnsan Hakları ve Çalışma Hayatı” konulu konferansın son bölümünde Vali Vekili Ekrem Ballı, Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebiha Kablay’a konferansa konuşmacı olarak katılımlarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.