İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. KADAVRADAN ORGAN BAĞIŞI NEŞTER BEKLİYOR 

KADAVRADAN ORGAN BAĞIŞI NEŞTER BEKLİYOR 

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

METROPOLHABER

KADAVRADAN ORGAN BAĞIŞI NEŞTER BEKLİYOR SAMSUN ORGAN VE DOKU NAKLİ BÖLGE KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ DR. MEHMET KAZAK: “ORGAN NAKLİNDE EN BÜYÜK SORUN AİLE İZNİ” “BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEREK VEFAT EDEN KİŞİ SAĞLIĞINDA ORGANLARINI BAĞIŞLASA BİLE, VEFATI HALİNDE AİLESİNDEN BİR KİŞİ İZİN VERMEZSE O NAKİL GERÇEKLEŞEMİYOR” “AMBULANS UÇAĞIMIZ, HELİKOPTERİMİZ, TAM DONANIMLI AMBULANSIMIZ, YETİŞMİŞ VE DENEYİMLİ DOKTOR VE ELEMANLARIMIZ HEPSİ VAR. TEK EKSİĞİMİZ ORGAN”

– SAMSUN ORGAN VE DOKU NAKLİ BÖLGE KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ DR. MEHMET KAZAK:

– “ORGAN NAKLİNDE EN BÜYÜK SORUN AİLE İZNİ”
– “BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEREK VEFAT EDEN KİŞİ SAĞLIĞINDA ORGANLARINI BAĞIŞLASA BİLE, VEFATI HALİNDE AİLESİNDEN BİR KİŞİ İZİN VERMEZSE O NAKİL GERÇEKLEŞEMİYOR”
– “AMBULANS UÇAĞIMIZ, HELİKOPTERİMİZ, TAM DONANIMLI AMBULANSIMIZ, YETİŞMİŞ VE DENEYİMLİ DOKTOR VE ELEMANLARIMIZ HEPSİ VAR. TEK EKSİĞİMİZ ORGAN”

(FOTOĞRAFLI)

METİN AKYÜREK
ORDU (İHA) – Samsun Organ ve Doku Nakli koordinasyon Merkezi sorumluluğu altındaki 7 ilde bulunan hastane ve sağlık merkezlerinin Organ ve Doku Nakli Koordinatörleri Ordu’da toplandı.
Ordu Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Samsun Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Küçükoğlu, Samsun, Ordu, Trabzon, Rize, Giresun, Amasya, Tokat, Sinop illeri Organ ve Doku Nakli Koordinatörleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ordu Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Türkiye’de organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının oldukça yüksek olduğunu belirtti. En çok organ nakli bekleyenlerin böbrek hastası olduğunu vurgulayan Kolomuç, “Bu hastalarımız diyalize girmeye başladıktan sonra uzun yıllar haftada birkaç gün makineye bağlanmakta ve konforu düşük bir hayat yaşamaktadır. Uygun böbrek bulunamadığı takdirde kaçınılmaz son ölümü beklemektedir” dedi.
Dr. Kolomuç, organ bağışının arttırılması konusunda çalışma yaptıklarını da belirterek, Ordu ilinin organ bağışçısı sayısında Türkiye genelinde 16. sırada olduğunu da sözlerine ekledi.

28 BİN KİŞİ ORGAN BEKLİYOR
Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, halen Türkiye genelinde 28 bin 124 kişinin organ beklediğine dikkat çekti. Bunun 22 bin 347’sinin böbrek, 646’sının kalp, 2 bin 247’sinin karaciğer, 279’unun pankreas, 49’unun akciğer, 2’sinin ince bağırsak beklediğini vurgulayan Dr. Kazak, yılda yaklaşık Bin 500-2 bin kişinin organ nakli olamadığı için vefat ettiğini de belirtti.

KADAVRADA ORGAN BAĞIŞI DÜŞÜK
Özellikle beyin ölümü gerçekleşen kadavradan organ nakli konusunda aileleri ikna etmenin oldukça zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Kazak, “Beyin ölümü gerçekleşerek vefat eden kişi sağlığında organlarını bağışlasa bile, vefatı halinde ailesinden bir kişi organ bağışına hayır derse o organ alınamıyor. Örneğin biz Samsun bölgesinde beyin ölümü gerçekleşen kişinin bazen 7 bazen 9 çocuğu var. Bu çocukların hepsini ikna etmek zorundasınız. Bir kişi hayır derse o organ alınamıyor. Bunda aile arasındaki anlaşmazlıklar, donör görünüşünün ve vücut bütünlüğünün bozulacağı endişesi, dini, kültürel ve sosyal nedenler, ölümü kabullenmeme gibi sebepler başta geliyor” diye konuştu.

“HER ŞEYİMİZ VAR. TEK EKSİĞİMİZ ORGAN”
Organ bekleyen hastalar içerisinde böbrek hastalarının diyaliz ile yaşam desteği alırken, akciğer, kalp ve karaciğer hastalarının tek şansının organ nakli olduğunu da kaydeden Dr. Kazak, “Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi olarak her şeye sahibiz. Ambulans uçağımız, helikopterimiz, tam donanımlı ambulansımız, yetişmiş ve deneyimli doktor ve elemanlarımız hepsi var. Tek eksiğimiz organ. Yapılan araştırmalara göre, organ bekleyen hastaların yüzde 87’si hastalık başına gelmeden önce organ bağışlamayı düşünmediğini belirtmiştir. O sebeple bir gün içimizden biri organ nakline ihtiyaç duyabilir” açıklamasında bulundu.
Toplantıda 19 Mayıs Üniversitesi Anestezi Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dilek, ‘Beyin Ölümü’, Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Nefroloji Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karataş, ‘Organ Naklinin Önemi’, Ordu İl Müftülüğünden Aile ve İrşad Sorumlusu vaiz Burhan Al, ‘Organ Naklinin Dini Yönü’ hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.

KADAVRADAN ORGAN BAĞIŞI NEŞTER BEKLİYOR 
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi